Зеленски: Руснаците държат Запорожката АЕЦ като заложник. По-лошо не се е случвало в световната енергетика

Украинският президент се срещна с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия

OFFNews 28 март 2023 в 07:38 2317 2

Запорожката АЕЦ

Снимка Архив

Запорожката АЕЦ

Държането на атомна електроцентрала като заложник за повече от година - това със сигурност е най-лошото нещо, което някога се е случвало в историята на европейската или световната ядрена енергетика.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски след срещата си с генералния директор на Международната агенцията за атомна енергия (МААЕ) - Рафаел Гроси. Миналата седмица МААЕ предупреди, че безопасността на Запорожка АЕЦ не е гарантирана, а Гроси заяви, че си "играем с огъня".

Зеленски е казал на Гроси, че безопасността на атомната електроцентрала в Запорожие не може да бъде гарантирана, докато руските войски не напуснат обекта, предаде Ройтерс Ройтерс.

Праз март 2022 г. руските войски превзеха най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката АЕЦ, още през първите седмици на войната. Кремъл не дава признаци за готовност да се откаже от контрола върху нея. Руски официални лица твърдят, че искат да я свържат с руската електропреносна мрежа.

"Без незабавното изтегляне на руските войски и персонал от Запорожската атомна електроцентрала и прилежащите райони всички инициативи за възстановяване на ядрената безопасност и сигурност са обречени на неуспех", заявил е Зеленски пред Гроси.

Гроси коментира, че двамата със Зеленски са имали "обмен на мнения" относно защитата на централата и нейния персонал. Екип от наблюдатели от от агенцията на ООН е разположен в централата от септември.

Ръководителят на МААЕ многократно е призовавал за създаване на зона за сигурност около обекта и се опитва да преговаря и с двете страни, но заяви през януари, че постигането на споразумение става все по-трудно.

Запорожието е един от четирите региона, за които Москва твърди, че са анексира през септември след референдуми, осъдени от международната общност. Русия смята обекта за своя територия, която Украйна отхвърля.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  145

  2

  Джендо Джедев

  28.03 2023 в 08:28

  Рашките са спецове по предизвикани от хората ядрени катастрофи. Май искат да си затвърдят хегемонията. :D

  2550

  1

  alfakentavur

  28.03 2023 в 08:16

  СССРайхът е терористична държава.
   
  X

  Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика