''Играем си с огъня'': МААЕ предупреди, че безопасността на Запорожка АЕЦ не е гарантирана

Последният авариен охлаждащ електропровод е изключен. Прегряването на горивото може да доведе до ядрена аврия, идентична с тази във Фукушима

OFFNews 23 март 2023 в 10:51 2694 2

Запорожка АЕЦ

Снимка Wikipedia

Запорожка АЕЦ

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси предупреди, че ядрената безопасност на украинската Запорожка АЕЦ не е надеждно гарантирана, съобщи Франс прес.

Гроси уточни, че последният авариен електропровод на централата, повреден от 1 март, е изключен и в ремонт. Тази линия позволява на централата да гарантира ядрената безопасност и сигурност в краен случай, а именно чрез охлаждане на реакторите.

От три седмици насам централата разчита на електроенергия, доставяна от един основен външен електропровод 750 кВ. По думите на генералния директор на МААЕ всяка повреда на този електропровод ще доведе до пълна загуба на цялото захранване на централата извън площадката.

"Ядрената система в централата остава в несигурно състояние. Още веднъж призовавам всички страни да се ангажират с гарантирането на ядрената сигурност и опазването на безопасността на централата. Играем си с огъня," каза  Рафаел Гроси.

На 9 март гигантската атомна електрическа централацентрала, окупирана от руската армия, беше изключена от украинската електрическа мрежа за 11 часа след руски удар. По данни на "Енергоатом", който е предупредил за риска от ядрена авария, са били включени аварийни дизелови генератори, за да се осигури минимално захранване на системите за безопасност.

Междувременно външният министър на ЕС Жозеп Борел заяви, че това е сериозно нарушение на ядрената безопасност и напомни Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. "Русия застрашава сигурността на целия европейски континент, включително и на Русия", предупреди той.

Без електроенергията, произвеждана от тези генератори, прегряването на горивото в реакторите може бързо да доведе до ядрена авария по сценарий, идентичен с този от Фукушима в Япония през 2011 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!