Зеленски продължава смените на ключови силоваци в структурите на властта в Украйна

OFFNews 25 юли 2022 в 21:00 2357 4

Володимир Зеленски уволни Руслан Демченко, който му подготвяше разузнавателните сводки всеки ден от началото на войната.

Снимка Колаж Дария Дмитренко/LIGA.net

Володимир Зеленски уволни Руслан Демченко, който му подготвяше разузнавателните сводки всеки ден от началото на войната.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски уволни от поста първи заместник-секретар на Националния съвет за безопасност и отбрана Руслан Демченко. Демченко е дипломат с ранг извънреден и пълномощен посланик, а по времето на президентството на Виктор Янукович беше първи заместник-министър на външните работи, припомня сайтът Цензор.нет.

По адрес на Демченко имаше постоянни обвинения, че работи за Русия. Депутати смятат, че би трябвало да носи отговорност за т.нар. Харковски съглашения, регулиращи присъствието на Черноморския флот на Руската федерация в Крим.

От офиса на президента, обаче, обясниха уволнението със „здравословното му състояние и оптимизация на работата на съвета при новите предизвикателства на войната.“

„Прекрасно разбирам, че ви се искат сензации. Но в случая говорим за нещо друго. От една страна, президентът продължава радикално да променя работата на блока за сигурност и отбрана, отчитайки предизвикателствата на военното време. Днес са необходими изключително бързи професионални решения. Нещо повече, форматът на днешната война е изтощителен. Не всички мениджъри по различни причини могат да удържат на това темпо, ритъм, натоварване. В този случай говорим за изключително трудна денонощна модерационна работа. Ето защо, поради лични причини, свързани с тежко здравословно състояние, г-н Демченко няма да може да продължи да работи, тъй като се нуждае от сериозно лечение“, коментира съветникът на Зеленски Михаил Подоляк.

С друг указ на украинския президент от поста си е освободен генерал майор Григорий Галаган, командващ на Силите за специални операции на ВСУ.

На неговото място е назначен Виктор Хоренко. Причини за уволнението на Галагин не се съобщават. Генералът беше на този пост от 2020, а преди това от 2003 до 2019 година е бил в Службата за безопасност на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

6

Valioka

26.07 2022 в 08:10

Драги ми скодоумни тролове, ама много бръже забравяте, бе... Я си спомнете смените, които вашият патрон Путкин направи... Той смени главнокомндващият военните действия в Украйна генерал!!! - доста други руски генерали ги смениха украинците, кои със снайпер, кои с артилерийски обстрел... Освен това е война, а в Украйна има бая човеци, които все още не могат да се откъснат от миналото. Но... тука има едно "НО". Никой не може да спре прогреса и колкото и да е трудно и бавно и украинците и молдовците и грузинците и арменците, все повече и повече гледат на Запад. Интересното е, че никой от западняците не гледа на Изток към рассия и Китай... Никой... Освен вие, разбира се. Но вие гледате натам, защото вероятно имате финансова изгода - никой от вас не би отишъл нито да живее там, нито би пратил децата си. Толкоз...

1007

2

Cvetan Cvetanov

25.07 2022 в 23:07

Начело с зеленски всички са мафия