Защо Сърбия се нареди сред лидерите по ваксинации срещу COVID-19 в Европа

За нас ваксинирането не е геополитически, а здравен проблем, казва в интервю за Би Би Си премиерът на страната Ана Бърнабич

OFFNews 10 февруари 2021 в 16:01 3344 0

Сърбия заема второ място по направени ваксинации в Европа, след лидера Малта. Премиерът Ана Бърнабич е ваксинирана с „Пфайзер-Бионтех“, русофилът вътрешен министър е инжектиран с руската „Спутник V“, а министърът на здравеопазването получи китайската „Синофарм“, разказва репортаж на Би Би Си.  

В интервю за телевизионния канал, посветено на успешния ход на масовото ваксиниране в Сърбия, Ана Бърнабич казва, че няма значение откъде идва ваксината – от Китай, от САЩ или Русия - важното е да е безопасна и ефективна и да пристигне възможно най-скоро.

Според нея личният пример е начин да се покаже на скептичното сръбско население, че ваксинирането е безопасно. Това обаче е и илюстрация за организацията на обществените поръчки, който постави Сърбия начело в надпреварата за имунизиране в континентална Европа.

Както посочва Ана Бърнабич: „За нас ваксинирането не е геополитически въпрос, а здравен проблем“. Тя обаче допълва, че не смята да критикува ЕС, който е помогнал много на Сърбия по време на пандемията.

Би Би Си коментира, че този прагматичен подход е дал голям резултат. Останалите страни на Западните Балкани имат трудности с осигуряването на доставки с ваксина, възлагайки техните надежди на ЕС или на международната схема „Ковакс“.

За разлика от тях Сърбия е на път да ваксинира една десета от населението си до средата на февруари. Тя е по напред и от всички страни членки на ЕС, с двойно повече ваксинирани от страни като Германия, Испания и Италия и четири пъти повече от Холандия.

Въпреки че сръбският премиер може да настоява, че няма място за геополитика, когато става дума за коронавируса, топлите отношения на Белград с Пекин и Москва несъмнено помагат за количеството доставени ваксини, на което страните от ЕС могат само да завиждат, заключава Би Би Си.

Към момента в Малта, която е лидер по ваксинации в Европа, са имунизирани 9% от населението, в Сърбия - 8%, а в България, която е на последно място - 0,9%. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна