Заради студа някои жители на Тексас бяха сюрпризирани с космически сметки за ток

OFFNews 22 февруари 2021 в 17:55 3375 1

Снимка pixabay

След като необичайното студено време остави милиони тексасци без електрозахранване, някои са изправени пред друго препятствие - високи сметки за ток.

Нарастването на цените удря хората, които са избрали да заплащат електричеството си на цени на едро, което обикновено излиза по-евтино от плащането на фиксирани цени, когато времето е хубаво, но може да се повиши много, когато има голямо търсене на еленергия. Много от тези, които са съобщили, че получават големи сметки, са клиенти на доставчика на електроенергия Гриди, който работи само в Тексас.

Един от тези потребители, Сюзън Хосфорд, плаща обичайно около $17,5 седмично за електричество през февруари. След бурята разходите й са скочили драстично - за първите две седмици на февруари тя е таксувана с $1346,17, което е повече от наличността в разплащателната й сметка. Това е накарало банката й да начисли такси за овърдрафт и да повлияе на заплащането на други задължения.

Какво представлява заплащането на електроенергия на едро?

Цените на електроенергия на едро варират в зависимост от търсенето. Тъй като тръбопроводите за природен газ и вятърните турбини в Тексас замръзнаха, имаше по-малко произведена електроенергия, но голямо търсене, което доведе до покачване на цените на едро, разказва Джошуа Роудс, сътрудник в областта на енергетиката в Тексаския университет.

Цените на едро обикновено са около няколко цента за киловатчас, но след бурята достигат 9 долара. Клиентите с фиксирана такса плащат определена сума, която не нараства толкова много. Обикновено те плащат около 12 цента за киловатчас. Но Роудс обяснява, че клиентите с фиксирана такса може да видят повишаване на цените с няколко цента по-късно тази година, тъй като компаниите, засегнати от зимните условия, се стремят да възстановят разходите си, но при всички положения сметките им няма да бъдат в хиляди.

Хората имат възможност да плащат цени на едро в Тексас, защото това е единственият щат, който позволява на хората да избират от коя компания ще купуват електроенергия, каза Роудс.

Какво е Гриди?

Компанията Гриди, която стартира през 2017 г., таксува $10 на месец, за да може потребителите да плащат цени на едро за електричество вместо фиксирана ставка. Те предупредиха клиентите си за повишаване на цените и ги приканиха да сменят доставчика. Компанията заяви, че цените на едро са се нормализирали от 20 февруари.

Колко хора са засегнати?

Гриди съобщава, че има 29 000 потребители. Не е ясно колко тексасци плащат цени на едро и към други компании.

„Няма да получим пълната представа за финансовата разруха може би от 30 до 90 дни“, каза Ед Хърс, енергиен сътрудник от университета в Хюстън.

Ще получат ли финансова помощ хората с високи сметки?

Това все още не е ясно. Губернаторът на Тексас Грег Абът заяви в неделя, че работи с членове на законодателната власт, за да се отговори на стремително нарастващите сметки за електроенергия и „да намери начини държавата да помогне за намаляване на това бреме“. Но той не даде подробности за това какво може да бъде направено. За момента държавата е спряла компаниите да прекъсват тока на длъжници, които не са платили. 

Роудс смята, че изплащането на помощ на клиентите може да се окаже трудно, тъй като те сами са избрали да заплащат цени на едро и може би са заплащали значително по-ниски стойности през останалото време. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови