Заради Фукушима: Русия ограничава вноса на риба от Япония

OFFNews 16 октомври 2023 в 16:05 1245 3

морски дарове
Вносът е ограничен.

Русия въвежда ограничения върху вноса на риба и морски дарове от Япония, съобщи руската санитарна служба Росселхознадзор, цитирана от Ройтерс и БТА.

Решението на Москва идва, след като през август Китай наложи значителни ограничения върху импорта на риба и морски дарове от Япония. Това стана, след като японските власти започнаха да изпускат в Тихия океан пречистена радиоактивна вода от атомната електроцентрала "Фукушима". Централата беше частично разрушена през март 2011 г. след земетресение с магнитуд 9 по Рихтер, което причини мощно цунами и засегна три от реакторите й.

Япония твърди, че не е регистрирано радиоактивно замърсяване на водите в района на крайбрежието на океана край АЕЦ "Фукушима".

Русия обаче съобщи, че ограниченията са въведени като "предпазна мярка и ще останат в сила, докато бъде получена изчерпателна информация", че морските дарове и рибата, уловени край бреговете на Япония, са безопасни за консумация.

Министерството на земеделието, горите и риболова в Токио обяви, че забраната не се основава на научни данни. Японското министерство я определи като "несправедлива и достойна за съжаление" и призова тя да бъде отменена, посочва Киодо.

От началото на януари до края на септември Русия е внесла от Япония 118 метрични тона риба и морски дарове, според Росселхознадзор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

16.10 2023 в 17:35

Сигурно си мислят, че ще разклатят японската икономика така :D

345

2

Джендо Джедев

16.10 2023 в 17:29

Пфффффхахахахаха, рашетата точно да се загрижат за безопасност... :D

2550

1

alfakentavur

16.10 2023 в 16:44

И това е държавата, чиято армия копаеше окопи до Чернобил...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика