"Западът плаче с едно око за бежанците, докато се цели с оръжие с другото"

Последна промяна на 16 септември 2015 в 08:33 6808 11

Западът плаче с едно око за бежанците, докато се цели с оръжие с другото. Това каза в интервю сирийският лидер Башал Асад пред няколко руски медии. Асад, който рядко дава интервюта, за първи път взе отношение по въпроса с бежанската криза и войната в Сирия. 

Интервюто беше разпространено от водещи руски телевизии - RT, Channel 1, Russia 24 и NTV, както и РИА Новости и вестник Российская газета.  

Според Асад Западът показва съпричастност към бежанците, докато в същото време подкрепя терористите от Ислямска държава и Ал Нусра от самото начало на конфликта в Сирия. За бежанския поток обаче бил обвиняван той.

"Докато продължават с подобна пропаганда, при тях ще идват още повече бежанци. Проблемът не е в това дали Европа приема или не тези хора, проблемът е в това, че въпросът с тероризма не се решава. Ако сте загрижени за тези хора, спрете терористите. Това е нашата позиция по кризата. Това е в основата на проблема с бежанците", коментира сирийският президент.

По думите му съюзници на Сирия във войната с тероризма са Русия и Иран. Подобно сътрудничество има и с Ирак. Асад каза още, че няма "вето" и върху сътрудничество с държави от т. нар. "международна коалиция", която се води от САЩ. 

"Всъщност, откакто тази коалиция съществува, "Ислямска държава" се разраства. С други думи, тази коалиция се провали и няма реално влияние върху проблема. Държави като Турция, Катар, Саудитска Арабия и западни държави като Франция, САЩ и други, не могат да се борят с тероризма. Не може да си против и с терористите едновременно", коментира Асад. По думите му, ако Западът промени политиката си, Сирия няма да има възражение за сътрудничество срещу терористите.

Асад потвърди, че Иран доставя военна техника за страната му, макар и западните медии да не тълкуват правилно понятието „военната подкрепа“ , съобщава Интерфакс. Асад обаче поясни, че Техеран не изпраща армейски подразделения на сирийска територия. „Разбира се, осъществява се обмен на военни специалисти между Сирия и Иран. Той е съществувал винаги. Подобно двустранно сътрудничество се активира в условията на война“, коментира Асад.

Той определи като „неприемлива“ идеята на Турция за създаване на „безопасна зона“ по границата със сирийските територии. 

„Ако говорим, че на границата с Турция няма да има терористи, това означава, че те ще се установят в други райони. Подобна реторика е неприемлива за нас. Тероризмът трябва да бъде унищожен навсякъде. Повече от три десетилетия ние призоваваме към създаване на международен алианс за борба с тероризма“, заяви по този въпрос Башар Асад.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.10 2015 в 15:30

Западна Европа приема бежанци поради следните причини: (1) Правителствата на западните страни са длъжни „по закон” да приемат бежанци и да правят всичко, което е по силите им, за да не допуснат хуманитарна катастрофа, която би имала тежки последици и за Запада; (2) богатите западни икономики има огромни ползи от евтината работна ръка на бежанците, които след определен период от време придобиват статут на имигранти с право на работа, но без граждански права; (3) Политически безправният статут на имигрантите поддържа ниски заплатите на черноработниците, които при липса на бежански поток биха се изравнила с тези на „белите якички” и така би се сринала капиталистическата ценностна система на социално неравенство.

Критиките към европейските правителства идват от страна на десните партии, които защитават интересите на „белите якички”, стремящи се да запазят привилегированото положение на своя труд като престижен спрямо този на черноработниците. Последните би трябвало да бъдат защитавани от левите партии, които са такива само на думи, а на практика защитават също интересите на „белите якички”. По такъв начин, както местните, така и имигрантските черноработници, де факто са лишени от политическа защита. При това, имигрантите нямат дори политическите права да защитават своите интереси (повишаване на заплатите) и са принудени да приемат дори и най-ниски заплати, с което „подбиват” (девалвират) заплатата на правоимащите местни работници. По тази причина местните черноработници са най-често ксенофобски настроени спрямо имигрантите. Но, при социално-политическа криза (например 1968), и едните и другите тръгват заедно на протест, т.е. веднага сработва принципа „Пролетарии от всички страни съединявайте са!”. Така че, процесите не са съвсем еднозначно ориентирани и не е изключено, в края на краищата, класиците на марксизма-ленинизма да се окажат прави.

17.09 2015 в 22:35

Едните поемат 2,5 мил. сириеца, и си мълчат. А другите от 120 хиляди и опищяха света, че не можели да ги приемат били. И действително че съществува разлика. Европейците никога не са се придържали към инак широко разгласените си принципи. Ако утре мнозина българи се превърнат в бежанци, и за тях така ще заприказват, разни крайни среди в тази същата продажна Европа. А не че и сега не приказват лошо за българите, и не ни искат. Дори и кмета на Дуйсбург, си ги иска сирийците и иракчаните. А иска да гони източно-европейците. Да си сърба сега попарата Европа. Да не се е занасяла с Хуйло. Ето и сега руската благодарност за Минск-2. Че точно Меркел тогава се застъпи за Путин, като изви ръцете на украинците. И сега и се отблагодарява с тези бежански вълни, целенасоченo пратени за да я изнудва. Такива просташки грешки допусна тази същата Европа, че няма скоро да се съвземе от тях. Но да върви по дяволите русофилстваща Европа.

16.09 2015 в 18:32

По принцип на мюсюлманите винаги Западът им е виновен, когато имат лайно в гащите... Макар че Асад е псевдо-мюсюлманин и той проипява на тоз рефрен.
Големият спонсор на ИД са Арабските страни - Саудитите, Кувейт, Катар.
Същите не са приели и 1 бежанец, за тях е голям кеф че бежанците носят ислям в Европа. НАправо мед им капе на душичките/.

16.09 2015 в 16:39

И един виц специален поздрав за мурзилките:
Мамо, мамо как е правилно да се напише расизъм или росизъм?
Расизъм е когато мразиш негрите. А росизъм е когато мразиш целия свят.

16.09 2015 в 11:52

Меркел ке падне, да чака благодарност от араби, за тях каквото земат не им го дава немец, българин, унгарец а алах :).

16.09 2015 в 10:13

На индивидите с дуален ценностен профил ДОБРО/ЛОШО не ни е лесно да се ориентираме напълно в обстановката.

16.09 2015 в 09:58

#02 това дори по новините го съобщаваха. Ако разрови човек сайтове го има писано. Русия беше на ръба да приеме падането на Асад. Обаче някак това се игнорира и арабската пролет стана мътна и кървава, дойдоха Ал Кайда, после ИДИЛ и така. Русия единствено иска постоянна база на середиземно море.

16.09 2015 в 09:51

Интервюто е интересно, препоръчвам го на всеки независимо на чия страна е и мнението му по въпроса.

https://www.youtube.com/watch?v=wELCDCPsw6M

16.09 2015 в 09:46

Да спират войната, че Меркел е решила да забули Европа!

16.09 2015 в 09:43

Западът да е слушал Русия едно време и нямаше сега да реве, че Асад и е виновен, като вълната на оная работа.
"Русия е предложила още през февруари 2012 г. на членовете на Съвета за сигурност на ООН план за урегулиране на ситуацията в Сирия, според който Башар Асад е трябвало да се оттегли от властта, съобщи в. "Гардиън". Това призна пред изданието бившият президент на Финландия, лауреат на Нобелова награда и участник в преговорите на ООН относно кризата в Сирия Марти Ахтисаари. "Това бе възможност, която изпуснахме през 2012 г.", призна Ахтисаари. Той разказа как посланикът на Русия в ООН Владимир Чуркин е предложил на колегите си план от три точки за решаването на ситуацията в Сирия. Една от тях е била мирното оттегляне на Башар Асад след мирни преговори между него и опозицията.

Ахтисаари помни и думите на Чуркин по време на преговорите. "Първо - не трябва да даваме оръжие на опозицията. Второ - трябва да инициираме незабавен диалог между нея и Асад. Трето - трябва да намерим изящен метод, с помощта на който Асад да се оттегли от властта с чест", казал през 2012 г. Виталий Чуркин. Самият Чуркин отказа да коментира темата на според него "частен разговор", но Ахтисаари настоява, че преговорите са били в ООН. Бившият финландски президент каза, че САЩ, Франция и Великобритания не се съгласили на времето с даденото предложение, защото били убедени, че Асад "така и така ще загуби властта си в следващите няколко седмици"....."