Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

"Западът плаче с едно око за бежанците, докато се цели с оръжие с другото"

OFFNews 16 септември 2015 в 08:33 7958 11

Западът плаче с едно око за бежанците, докато се цели с оръжие с другото. Това каза в интервю сирийският лидер Башал Асад пред няколко руски медии. Асад, който рядко дава интервюта, за първи път взе отношение по въпроса с бежанската криза и войната в Сирия. 

Интервюто беше разпространено от водещи руски телевизии - RT, Channel 1, Russia 24 и NTV, както и РИА Новости и вестник Российская газета.  

Според Асад Западът показва съпричастност към бежанците, докато в същото време подкрепя терористите от Ислямска държава и Ал Нусра от самото начало на конфликта в Сирия. За бежанския поток обаче бил обвиняван той.

"Докато продължават с подобна пропаганда, при тях ще идват още повече бежанци. Проблемът не е в това дали Европа приема или не тези хора, проблемът е в това, че въпросът с тероризма не се решава. Ако сте загрижени за тези хора, спрете терористите. Това е нашата позиция по кризата. Това е в основата на проблема с бежанците", коментира сирийският президент.

По думите му съюзници на Сирия във войната с тероризма са Русия и Иран. Подобно сътрудничество има и с Ирак. Асад каза още, че няма "вето" и върху сътрудничество с държави от т. нар. "международна коалиция", която се води от САЩ. 

"Всъщност, откакто тази коалиция съществува, "Ислямска държава" се разраства. С други думи, тази коалиция се провали и няма реално влияние върху проблема. Държави като Турция, Катар, Саудитска Арабия и западни държави като Франция, САЩ и други, не могат да се борят с тероризма. Не може да си против и с терористите едновременно", коментира Асад. По думите му, ако Западът промени политиката си, Сирия няма да има възражение за сътрудничество срещу терористите.

Асад потвърди, че Иран доставя военна техника за страната му, макар и западните медии да не тълкуват правилно понятието „военната подкрепа“ , съобщава Интерфакс. Асад обаче поясни, че Техеран не изпраща армейски подразделения на сирийска територия. „Разбира се, осъществява се обмен на военни специалисти между Сирия и Иран. Той е съществувал винаги. Подобно двустранно сътрудничество се активира в условията на война“, коментира Асад.

Той определи като „неприемлива“ идеята на Турция за създаване на „безопасна зона“ по границата със сирийските територии. 

„Ако говорим, че на границата с Турция няма да има терористи, това означава, че те ще се установят в други райони. Подобна реторика е неприемлива за нас. Тероризмът трябва да бъде унищожен навсякъде. Повече от три десетилетия ние призоваваме към създаване на международен алианс за борба с тероризма“, заяви по този въпрос Башар Асад.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews