Затворена е границата между Сърбия и Унгария

OFFNews 15 септември 2015 в 14:23 5988 5

Затворена е границата между Сърбия и Унгария

Снимка БГНЕС

Границата между Сърбия и Унгария е затворена, съобщава bTV.

Магистралата между сръбското погранично село Хоргош и унгарското Рьоске, където е разположен граничният контролно-пропускателен пункт, е блокирана от преместваема ограда.

В ничията земя освен бежанци бяха останали десетки леки автомобили и тирове. По-късно колите и част от тировете се върнаха в Сърбия.

Има напрежение сред бежанците, които крещят, че са оставени без вода и храна и искат да преминат.

По официална информация магистралата е временно затворена.

Същеврeменно Унгария обяви извънредно положение в две от южните си области по границата със Сърбия заради миграционната криза, давайки специални правомощия на полицията и други власти, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на правителството Золтан Ковач съобщи, че решението е взето на днешното заседание на кабинета.

По-рано през деня полицията задържа група от 16 мигранти, които прерязаха оградата от бодлива тел на границата и влязоха в Унгария от Сърбия. Това са първите лица, срещу които ще бъдат приложени новите закони за нарушаване на държавната граница.

Новият унгарски закон за държавната граница, който влезе в сила от полунощ, предвижда до три години затвор за тези, които преминат нелегално границата. Промените включват и участието на армията в защита на държавните граници, както и ускорена процедура за предоставяне на убежище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови