"Таймс": Наркотрафикантска мрежа от България отваря нов канал за бежанци

OFFNews 16 септември 2015 в 08:13 5712 7

Отдавна установена мафиотска мрежа в Източните Балкани е най-новото звено във веригата, която се включва в трафика на хиляди бежанци и мигранти в Европа, съобщава британският вестник "Таймс". Според публикацията в тази мрежа влиза и България. Организацията превежда в Европа всеки ден бежанци от Близкия изток и Южна Азия, които се опитват да намерят убежище в развитите страни от Западна Европа.

Според вестника в западните медии, каналът за бежанци през Македония и Сърбия вече до голяма степен е блокиран. За това се отваря нов маршрут през Северозападна Турция, България и Румъния. 

Този канал към момента е функционирал за трафик на наркотици, обобщава британското издание. 

Както вчера OFFNews съобщи, близо 4000 души бяха блокирани в областта между Истанбул и Одрин, след като властите спряха автобусите, с които те бяха тръгнали към Германия. В момента около 1000 души са в Одрин под контрола на полицията. Потокът се е насочил към Гърция, но най-близкият граничен пункт е този с България.

Пред БНР одринският губернатор Дурсун Али Шахин съобщи, че хората няма да бъдат допуснати до границите с България и Гърция, за да преминат в Европа. По думите му след като някои европейски държави обявиха, че ще приемат мигранти, броят се е увеличил неколкократно в сравнение с предишните месеци.

Полицията и жандармерията взеха допълнителни мерки за охрана на границите, миналата нощ бяха върнати около 4 хиляди души. Хората са в окаяно състояние, нуждаят се от помощ, каза одринският губернатор.

Няколко стотин мигранти тръгнаха пеш от Истанбул към Одрин, след като истанбулската полиция спря от движение автобусни фирми, пътуващи за Одрин в опит да спрат бежанския наплив.

Автогарата "Есенлер" в Истанбул е блокирана от мигранти, твърди се, че са около 2 хиляди. Те искат да се отправят главно в Гърция през сухопътните граници, понеже пътят по море е по-опасен. Бежанците заплашват, че ще организират протести и блокади на магистралата за Одрин, за да окажат натиск на властите да им позволят „да влязат в Европа през сухопътните граници”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews