Заменям шампоан срещу брашно: живот на бартер във Венецуела

Репортаж на Агенция Франс прес

Кристияна Атанасова 14 юни 2016 в 17:13 6431 8

Снимка sxc.hu

Живот на бартер в Каракас - килограм паста срещу пакет памперси, шампоан за брашно.

Породи недостига на основни консумативи много хора във Венецуела са се върнали към древния начин на търговия - бартер. Само средствата за комуникация са модерни: WhatsApp, Facebook и Instagram.

Съобщение в WhatsApp гласи, че някой разменя пакет памперси за килограм паста. Това е едно от многото съобщения в общия чат на над 250 жители на квартал в южната част на Каракас. В друго съобщение жена моли някой да й даде мляко за детето.

Плая Алварес, асистент педагог, на 34 години, казва, че се е включила в две групи. Едната е в WhatsApp и включва 400 души, а другата е във Facebook - с над 600 потребители.

Алварес казва, че вече са забравили какво е да си пишат за други неща, освен за консумативи.

Тя споделя също така, че хората в цялата страна разменят "каквото имат" за "каквото им трябва".

Памперси срещу захар

Икономиката на Венецуела е потопена заедно с цените на петрола, на който разчита. Гражданите се редят на опашки в супермаркетите, за да купуват субсидирани стоки.

Джофелин Примера, която е организатор на една от онлайн групите за бартер, разказва, че няма деца, но когато е в супермаркета и види, че има памперси, ги купува, за да може по-късно да ги размени за нещо, което й трябва. За сапун или захар, например.

Проучване, проведено миналия месец от фирмата Datanalisis, показва, че има недостиг на 80% от хранителните продукти. А има ли недостиг, има и черен пазар.

Търговци на черния пазар изкупуват стоките, предназначени за закупуване с купони, и ги продават с надценка.

Тази практика е забранена в онлайн групите за размяна на стоки.

Примера, 30-годишна компютърна специалистка, споделя, че идеята на онлайн групите не е да се правят пари, а хората да си доставят необходимите продукти.

Примера уточнява, че има и групов администратор, който следи да не се нарушават правилата.

Торта без яйца

Една от Facebook групите, наречена „Обединени майки“, е специализирана в бартерите на бебешки шишета, млека, мокри кърпички и др.  В друга група се споделят готварски рецепти.

Примера споделя,че на всички им се налага да импровизират - появяват се рецепти за домашен доматен сос или торта без брашно, яйца или масло.

Минималната работна заплата във Венецуела е 35 000 боливара, което се равнява на 60 долара, или по курса на черния пазар - 35 долара. Пакет брашно на черния пазар струва 2 000 боливара.

Президентът на Венецуела Мадуро твърди, че кризата в страната се дължи на „икономическата война“.

Той обвинява търговските предприятия, че се презапасяват със стоки, за да провокират размирици, които да доведат до сваляне на властта.

В същото време опозицията настоява за референдум, който да свали Мадуро от президентския пост.

Потребителите на онлайн групите за бартер предпочитат размяната на продукти да стане на публично място, страхуват се да не ги измамят или ограбят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

7

Лопе де Вега

15.06 2016 в 08:16

Principessa, tesoro, ма кво им е на шофьорите? Ние тука си избираме вече колко пъти боко и кво - нищо ни нема.

Поздрав!

20374

6

Стринка Минка

14.06 2016 в 22:32

Ужас, ужас! Горките хора.
Дигнетеблоакадатабе!

12447

5

LDK

14.06 2016 в 20:53

Икономиката е, може би, единствената наука в която отказваме да се поучим от грешките. Или по-точно през определен период зануляваме всичко научено.

Централното планиране и печатането на пари никога не са успявали. Незнайно защо, обаче, в историята периодично се появяват нови и нови режими, които мислят, че ще победят досегашния безпрецедентен резултат от 6000 : 0

Представете си как щяхме да живеем, ако чат-пат затривахме всичко научено в другите науки. Все още щяхме да сме в каменната ера...