Бирата във Венецуела свършва

OFFNews Последна промяна на 09 август 2015 в 09:17 5419 20

Снимка Fernando Llano/AP

Жителите на Венецуела, страната, където има недостиг на всичко - от памперси до електрически крушки, скоро може да останат и без бира, пише в. "Гардиън".

Компанията „Сервесерия Полар“, която доставя 80% от бирата в социалистическата латиноамериканска страна , започна да затваря своите пивоварни от миналата седмица поради недостиг на хмел, ечемик и други суровини заради жегите, а доставките на алкохол в Каракас спряха.

„Венецуела е страна на илюзиите. Магазинът е без мляко и бутилирана вода от месеци, но бирата е на привършване и всички започват да се притесняват. Ето колко са се объркали нашите приоритети“, коментира продавач на магазин за алкохол.

Страната изпитва необичайни жеги от 30 градуса при нормални за сезона 23 градуса. Заради липсата на бира някои заведения са изкупили оставащите количества и спекулират с цените.

"Започнах да пия тъмна бира, когато бях на 13 г. Това е нашата религия. Вземете ни бирата и нещата ще станат опасни", коментира жител на града.

От „Сервесерия Полар“ казват, че ще могат да започнат да правят бира отново едва когато правителството позволи вносът на суровини от чужбина. Все пак бирата в страната не е напълно свършила, по магазините има вносна "Хайнекен", но тя е на цена 5 пъти по-висока от местната.

През последните няколко дни срещу редица магазини в страната има нападения на гладни хора, а политическите търкания преди предстоящите избори, които се очертава управляващата партия да загуби убедително, са тежки.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.08 2015 в 13:46

Венецуела е типичния пример как една свръх богата държава може да затъне сама стига да я управляват социалисти. Само там е възможно страна лидер в производството на петрол и петролни продукти да има недостиг на горива!!!! Дори в СССР не успяха чак дотолкова да го закъсат.

10.08 2015 в 13:33

Илия явно никога не си чел трудовете на държанката на Енгелс, за да напишеш това. Основата на теорията на марксизма е създаването на огромен концлагер в който на всички ще бъде осигурено правото да работят каквото им се каже и колкото им се каже за което ще получават толкова колкото им се даде(Според потребностите както казва Маркс, но някой друг ще им определя потребностите. Това е постигнато в ГуЛАГ и други подобни заведения организирани в социалистическите страни). И тъй като в социалистическите страни е много хубаво, за да не бягат хората се затварят границите и се стреля на месо по глупавите хора който не искат да живеят в рая. Иначе ще се случи това което е станало с 16 република на СССР(за хората не запознати с историята на СССР обяснявам не става дума за България, а за Карело-Финската ССР населението на която масово избягва във Финландия и въпросната република е закрита поради липса на население)

09.08 2015 в 20:27

Илия ТроЛянов - новото лице на червената тролщина! :D

09.08 2015 в 18:34

А бре, Вие сичките тука или не сте си мърдале личността си от нета в къщи и на работа, или си мислите, че всички останали люде не са излизали от Балканския полуостров. Не ви ли омръзна да мажете, че видите ли всичко у америка и европата по на запад от нас е по-най-убаво ама сичко, и най-убаво в лондониума. А сичко друго е прашлясало, гнило и миризливо и нах-баче това у русията. Е избелиха ви се езиците вече, че избълвахте целата църнилка на света и се свърши она, и остана белилото само, но и то е отровно във вашата уста, от кандидозата що ви е гепила, че много ви е отворена устата и ви изсъхна плюнката като на гладен костенечки помияр у екарисажа.

09.08 2015 в 18:23

Първо трябва да се отговори какво е комунизъм и марксизъм. И ако сега има повече синдикализъм и повече работнически права, партии, и свободи, това какво е направило - намалило ли е престъпността, или я е увеличило, това намалило ли е лудостта или я е увеличило. Мишел Фуко казва, че през средновековието лудостта е била масово разпространена. СВОБОДА, РАВЕНСТВО, БРАТСТВО, водят ли до ликвидация на престъпността и лудостта? И колко комунизъм и марксизъм е имало в СССР и НРБ. Марксизмът изключва употребата на затвори и наказателното право. Марксизмът и комунизмът, изключват употребата на лична власт и властови органи. Комунизмът предполага, че ако се премахнат всички егоистични причини, ще се премахне и изцяло каквото и да било зло. Комунистите предлагат да се правят по-добри неща, защото е добре и е възможно, а не защото така ще се спечелят повече пари. Така става с канализацията, водопроводът и токът. Преди 1944г., дори в голям град не са знаели какво е кранче, и канал. А чак след Първата световна, в Англия правят обществен ВиК, и англичаните виждат какво е кранчето. А в България с помощта на държавата се въвеждат тухларните от Ал. Стамболийски.

09.08 2015 в 18:14

Който е десен е просто неграмотен. Както Владимир Каролев казва, че кейнсиянството е добро за растежът но до време, а истинският капитализъм - било добро?-завинаги?? - тоест да очакваме че Танзания ще е както сега в Англия, след като изминат 300г., и тоест само чакане трябва. ДА, КАРОЛЕВ, ТИ СИ МАРКСИСТ, И МАРКС ТОВА КАЗВА, ТОВА Е МАРКСИСТКА ИДЕЯ, НАПЪЛНО. Капитализмът е път към комунизмът, а демокрацията е път към социализъм. Но десните след като им докажеш, че капитализмът е нелогичен, не научен, че е роден, зависим и поддържан от банкерската мафия, те - десните казват - че капитализмът е нещо естествено, ЕСТЕСТВЕНО - ЕСТЕСТВЕНО? Кое е естественото на капитализмът, от кога е капитализмът - ИНВЕСТИТОРСКОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО? От кока е сегашната финансова система и пари? От кога има частна собственост. Частна собственост има от времето на Абсолютизмът - когато се въвежда силната администрация, армия и полиция. Тогава въвеждат и държавната банка, която ражда капитализмът. Сега има социалена пазарна икономика със смесена икономика държавна плюс частна. Такъв капитализъм дето искат, не е естествен защото още не го е имало, дори по време на Дикенс е имало супер силни, яки - тоталитарни - държавни и общински регулации. А политически капитализъм има, когато капиталистите притежават властта. Да речем, че след 1945г., по светът има само социализъм - смесена икономика, смесена икономика и парична система и в Източният блок. Златен стандарт в България има от 1907г. до 1912г., благодарение на заем от ПАРИБА.. ЖИВОТНИТЕ ИМАТ ЛИ ТЪРГОВИЯ И ПАРИ, БАНКИ, че да е естествен капитализмът. ОГРАМОТЕТЕ СЕ ЗА ДА ПРЕЗРЕТЕ ДЕСНИТЕ ЛЪЖИ Търсенето създава производството, а не като десните - твърдящи че производството само си създава търсене. Ето защо и турците произвеждат тютюн, заради това че има - или че е имало изкупвачи. Всеки ще произведе всичко - само жадни изкупвачи да има. И малини биха произвеждали турците в България, само държавата да създаде същите условия като с тютюна от преди 30г., тоест истински мощна инфраструктура за тази култура. ТЪРСЕНЕ!!? Джак удушвача от Виена, май Фалко прави песен в негова чест. Та той е удушавал простиТУТКИ, като повечето са били женени и дори със знанието на мъжът си. Така семействата, си увеличават доходите при капитализмът, чрез проституция на съпругата. Сега при капитализмът в България е същото, масово съпругите с ниски доходи са простиТУТКИ. Някои глупаци очакват друг капитализъм - истинският, но истинският - най-истинският дойде 1999г., и друг няма да дойде.

09.08 2015 в 18:04

Пихте гурме бира за 28ст., сега пиете второ качество за левче. При масова заплата от 300 лева сега и масова заплата 180лв тогава.

09.08 2015 в 17:59

Свършило е евтиното. Но само при по-ляв социализъм има евтино. А сега в БГ искат евтини работници - евтини шофьори за 300 лева заплата и евтини ИТ специалисти за под 1000 лева. Имаше опашки защото имаше евтино - евтини банани, череши, дини, риба... В скъпите магазини имаше всичко, на цени като в държавите без евтини - тоест соц стоки.

09.08 2015 в 17:24

Пейо, ама не каква да е музика, а химна на СССР... :D Не бива да слушат упадъчна западнА музика!

09.08 2015 в 17:07

Както съобщава нашият кореспондент в Масква, др. Путин няма да помогне защото основните съставки на кваса (жито/ечемик/ръж, дрожди за ферментация и плодове за аромат) са били сгазени от тракторите и изгорени тъй като са ембаргови.
На изпадналите в паника руснаци и венецуелци др. Путин предлага да послушат музика докато той гаврътне една Radeberger