Загина милиардерът Петър Келнер - собственик на bTV (обновена)

Хеликоптерът му се е разбил в Аляска

Мая Младенова 29 март 2021 в 08:59 23903 0

Петър Келнер

Петима души, сред които най-богатият човек в Чехия Петър (Петр) Келнер, са загинали по време на ски екскурзия в Аляска, съобщава вестник „Ню Йорк таймс”. Трагичната вест е била потвърдена пред чешки медии и от компанията на Келнер - PPF Group.

У нас Келнер притежава bTV Media Group и "Теленор".

Инцидентът станал в събота следобед, когато хеликоптерът, с който пътувала групата, се разбил край глетчер в американския щат.

Властите в Аляска обявиха, че са открили телата на пет жертви - на 56-годишния Келнер, на чеха Бенджамин Лароше (50 г.), на 52-годишен мъж на име Грегъри Хармс от Колорадо. С тях са пътували още 38-годишен мъж на име Шон Макманами и 33-годишният пилот Закари Ръсел, пише "Вашингтон пост". Хармс и Макнамани са гидове, наети за т.нар. хели-ски (спускане със ски или сноуборд на място, достигнато с хеликоптер).

Открит е още един човек, който е в болница в сериозно състояние. Името му не се съобщава.

Сигнал за инцидент с хеликоптер Airbus AS350 B3 до глетчера Ник (Knik) в получен около 10 ч вечерта в събота. Това станало, след като хеликоптерът не се върнал от полета. Смята се, че се е разбил в 18:30 местно време. Машината е била взета под наем от компанията Soloy Helicopters.

Започва разследване на инцидента.

Говорител на компанията на Келнер обяви, че погребението ще се проведе в тесен семеен кръг и помоли да се зачита неприкосновеността на личния живот на семейството.

„Ню Йорк таймс“ предава, че местната общност в Аляска е съкрушена от новината. Хотелиери споделят, че Келнер е бил чест гост и че такъв инцидент не се е случвал за 17-те години, в които се развива този вид туризъм.

"Форбс" класира Келнер сред 70-те най-богати хора в Европа за 2020 година. Нетното му богатство се изчислява на 17,5 милиарда долара.

PPF Group обяви, че купува американската компания СМЕ, дотогава собственик на bTV, през 2019 г. Сделката бе финализирана през 2020-а, когато PPF влезе във владение на българската медийна група.

Бизнесът на PPF включва медии (TV Nova), банки (Air Bank), кредитни институции (Home Credit) и др. и се простира на няколко континента.

Петър Келнер започва да гради компанията си след Нежната революция. През 1991 г. става съосновател на PPF (първи приватизационен фонд). В големия бизнес го изстрелва приватизацията на застрахователя Česká pojišťovna през 1996 г.

Келнер има два брака и четири деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови