За пръв път в САЩ цветнокожите бебета повече от белите

OFFNews 17 май 2012 в 13:58 2597 0

За пръв път в американската история белите бебета са под 50% от всички родени през годината. Снимка: The Wall Street Journal
За пръв път в американската история белите бебета са под 50% от всички родени през годината. Снимка: The Wall Street Journal

За пръв път в американската история повече от половината новородени са от малцинствата, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на данни на Бюрото за преброяване на населението (US Census Bureau), публикувани на 17 май.

Това е повратна точка в демографията на населението, която променя политиката, икономиката и работната сила на страната, пише изданието.

От родените между юли 2010 и юли 2011 година в САЩ приблизително 4 милиона деца 50.4% са от етнически групи, които предишните поколения са определяли като „малцинства“. Преди две години процентът беше 48.6.

Уилям Х. Фрей, демограф от института „Брукингс“, казва, че афро-американците са най-голямото малцинство сред населението над 50 години. Но за по-младите, включително поколението на новородените, формиращи първото за Америка „малцинство на мнозинството“, втората по големина група след белите са латиноамериканците.

„Това е повратна точка за американското общество. От черно-бяло общество се превръщаме в общество, в което има много повече разнообразие и контрастът е по-голям от този, в който израстна поколението на бейби бума.“

Данните от изследването показват също, че имиграцията не е основната движеща сила зад нарастващото многообразие в Америка. Промяната е свързана както със застаряването на бялото население, така и с увеличената раждаемост на останалите групи.

Общият брой на ражданията между юли 2010 и юли 2011 година намалява в сравнение със същия период две години по-рано. Но при белите, без латиноамериканците, спадът е с повече от 10% над всички останали групи.

Като цяло ражданията при бялото население съвсем с малко изпреварват смъртността. Миналата година раждаемостта към смъртността е била в съотношение 1025:1000. При останалите етнически групи съотношението е било 3940:1000.

Данните за 2010 година показват, че латиноамериканките са раждали средно по 2.4 деца спрямо 1.8 при останалите бели жени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови