WSJ: Олигархът Ковалчук убедил Путин да нападне Украйна - Западът бил слаб

OFFNews 03 декември 2022 в 22:20 9415 6

Юрий Ковалчук

Снимка Стопкадър

Юрий Ковалчук

Един от най-влиятелните гласове, повлияли за решението на Владимир Путин да нахлуе в Украйна, е на 71-годишен олигарх Юрий Ковалчук, който твърдял, че войната може да докаже силата на Русия.

Това пише в обширен материал американският "Уолстрийт джърнал" (WSJ), като се позовава на близки до милиардера хора.

Според изданието Ковалчук от десетилетия е близък приятел на Владимир Путин и споделя неговото виждане за Русия като велика военна сила и културен контрапункт на САЩ. Олигархът и президентът често се срещали след началото на войната в Украйна, говорели и по телефона и с видеовръзка, са разказали пред изданието семеен приятел на Ковалчук и бивш ръководен кадър от руското разузнаване.

Министерството на финансите на САЩ нарече Ковалчук "личен банкер" на Путин, когато го включи в списъка със санкции през 2014 г. Той е и един от най-големите медийни магнати в страната, притежаващ империя от телевизионни канали, вестници и социални медии, които често пропагандират линията на Кремъл, пише "Уолстрийт джърнал".

Така Ковалчук държи две от най-важните неща за режима - парите и медиите, в т.ч. руската социална мрежа VKontakte, в която се провежда широка пропагандна кампания в подкрепа на войната.

Физик по образование, олигархът Ковалчук е мотивиран повече от патриотичната идеология, отколкото от богатството, казват хора, които го познават. Той не заема официална длъжност в руското правителство. Въпреки това има голямо влияние върху политиката и персонала на Кремъл и помага за осигуряването на дачи и яхти за ползване от Путин, както и за доходоносни работни места и акции за семейството и приятелите на президента, според хора, запознати със сделки, с финансови документи и антикорупционни групи. Спряганата за партньорка на Путин Алина Кабаева, олимпийска шампионка по художествена гимнастика, например е в борда на НМГ (Национална медийна група) - собственост на Юрий Ковалчук. Той контролира и санкционираната Банк "Россия".

Двамата приятели понякога прекарвали часове заедно, говорейки за разрастващия се конфликт със Запада, руската история и общите им интереси, твърдят приятелят на семейство Ковалчук и бившият служител на руското разузнаване. Според бившия служител на разузнаването Ковалчук е твърдял пред президента, че Западът е слаб и че е настъпил моментът Русия да демонстрира военната си мощ и да защити суверенитета си, като се намеси в Украйна.

Путин и Ковалчук, и двамата от Санкт Петербург, имат дълга история. През 1991 г. Ковалчук и негови партньори придобиват банка "Россия", след като нейният собственик, комунистическата партия на Санкт Петербург, е разпусната. Путин, тогава един от заместник-кметовете на града, насочва бизнеса към банката, според книгата от 2014 г. "Клептокрацията на Путин: кой притежава Русия?" на Карен Дауиша.

Когато  Ковалчук пътува до Москва, след като Путин става президент през 2000 г., той отсяда за няколко седмици в президентската дача, според човек, близък до Кремъл през този период. Според друго лице, близко до Кремъл, той е оказал силно влияние върху възгледите на Путин за геополитиката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

6

Constanza

04.12 2022 в 20:50

Примитивните хора често бъркат любезността със слабост, нищо ново под слънцето.

2073

5

Johnny B Goode

04.12 2022 в 17:35

Бързо забогателите руснаци доказват, че "по-лесно е да излезеш от гетото, отколкото гетото да излезе от теб". КГБ е в кръвта им и няма спасение.

Навремето запитали Циолковски какво трябва за да си "интелигент". Той отговорил, че трябват три университета. На дядо ти, на баща ти и твоя.
И с богатството е така....

924

4

Diogen

03.12 2022 в 23:41

Воната доказа, че Русия е пропаднала държава с най-голямата корупция и мафия в света. И сега ще сърбат попарата на Путлер. Докато на някой не му писне и го пречука.

9347

3

Анализи

03.12 2022 в 23:16

Щеше да е изненада, ако не беше бивш служител на тайните служби.

345

2

Джендо Джедев

03.12 2022 в 22:34

Рашка каква ОПГ е, не е истина! :D

22548

1

dolivo

03.12 2022 в 22:32

всички излиза наяве рано или късно