Втора жертва на протестите в Турция

04 юни 2013 в 07:49 3016 3

Размирици в Турция.
Размирици в Турция.

22-годишен мъж е починал от раните си в болница в Турция, след като е бил прострелян по време на протестите, съобщи Франс прес.

Преди това Турската медицинска асоциация съобщи за друг починал от раните си мъж.

Властите официално потвърдиха и за втората жертва - Абдула Комер от град Антакия, намиращ се на турско-сирийската граница, съобщи bTV. Съмненията за убийството падат върху силите на полицията.

Ранените при сблъсъка през последните две денонощия между полицията и протестиращите са над 3000. От тях 26 души са тежко ранени и с опасност за живота.

Турската полиция отново е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, които пък замеряли полицаите с камъни в Анкара и Истанбул.

Вчера протестиращите блокираха подстъпите към площад Таксим и строяха барикади от павета, за да преградят пътя на полицията към площада, съобщи bTV.

Протестите в Турция, преминали в безредици, започнаха в края на миналата седмица като шествие срещу застрояването на парк Гези, където правителството иска да построи Джамия, но прерасна в протест срещу правителството на Реджеп Ердоган.

Въпреки напрежението в Турция, което застрашава да прерасне в гражданска война, Ердоган замина вчера за Мароко.

Там той отново обяви, че протестите са за изкуствено предизвикани от опозицията, която загуби изборите.

Междувременно работниците от обществения сектор в Турция обявиха двудневна стачка - днес и утре, в подкрепа на продължаващите вече пети ден демонстрации. 

Конфедерация "Кеск" , в която влизат 11 синдиката, обвини правителството в държавен терор.

Стачката ще затвори училищата и университетите, както и някои институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!