Стотици ранени в най-тежката нощ на кървави размирици в Турция

Елица Мартинова 03 юни 2013 в 08:06 5459 6

60 арестувани и десетки ранени при протестите в Турция, Снимка: БГНЕС
60 арестувани и десетки ранени при протестите в Турция, Снимка: БГНЕС

Стотици бяха ранени в Анкара, а в Истанбул - най-малко 1000 души в най-тежката нощ на кървави размирици в Турция, предаде пратеник на bTV от мястото на събитието.

Като "гражданска война" определи репортерът случилото се тази нощ. Най-тежка бе ситуацията на протеста в Бешикташ, където излязоха хиляди протестиращи.

Те откъртваха павета, за да градят барикади, а полицията отговори с газови гранати и парещ химикал. Едно момче е било улучено в окото с газова капсула.

Джамии, магазини и университет бяха превърнати във временни болници за ранените, предава Би Би Си. Според Турската лекарска асоциация 484 протестиращи са били приети в болници в Истанбул от петък досега.

Появиха се слухове, че при неделните сблъсъци са загинали двама души. Министърът на вътрешните работи Муамер Гюлер обаче опроверга информацията.

Официалните власти твърдят, че над 1700 души са били арестувани по време на протестите в 67 малки и големи градове.

Сблъсъците с властите започнаха на 27 май като мирен протест срещу застрояването на парк „Гези“ в централния квартал на Истанбул – "Таксим", но се разраснаха в национален антиправителствен бунт. В събота на протест излязоха десетки хиляди не само в Истанбул, но и в Анкара.

Късно в неделя Белият дом разпространи изявление, в което призовава всички партии да успокоят ситуацията и отново да уверят, че мирните демонстрации са част от демократичния начин на изразяване.

По-рано САЩ критикуваха силите за сигурност, упражнили насилие над протестиращите.

Европейският съюз също осъди употребата на сълзотворен газ срещу протестиращите. От пресцентъра на Европейската комисия изтъкнаха, че отношението на властите би могло да се тълкува като полицейски насилие.

От своя страна, премиерът Реджеп Тайип Ердоган нарече протестиращите „няколко метежници, манипулирани от опозицията”. „Аз не съм господар. Диктаторството не е в кръвта ми”, заяви турският премиер и обвини за протестите социалните мрежи. „Има една опасност и тя е социалната мрежа.Най-добрите примери за лъжи се пускат там. Това е най-голямата заплаха за обществото”, добави той.

Ердоган отстоя твърдата си позиция и заяви категорично, че строежът в "Таксим" ще продължи. Той подчерта, че полицията трябва да наложи ред в Анкара и Истанбул. Ердоган все пак призна, че употребата на сълзотворен газ е била прекалена. Според турския премиер протестите в държавата са провокирани от политическите опоненти на партията му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови