Ердоган обвини опозицията за протестите

02 юни 2013 в 18:22 2566 1

60 арестувани и десетки ранени при протестите в Турция, Снимка: БГНЕС
60 арестувани и десетки ранени при протестите в Турция, Снимка: БГНЕС

Турският премиер Реджеп Ердоган обвини опозицията за протестите, които трети ден блокираха Анкара.

"Днес виждаме някои кръгове, някои маргинални групи, които скандират лозунги, хвърлят сгради и разрушават тротоарите. Това не е демокрация, посочи Ердоган и подчерта, че правителството няма да се откаже от проекта за застрояването на "Таксим", съобщава БНР.

Турската полиция днес използва гранати със сълзотворен газ, за да разпръсне група от около хиляда демонстранти в Анкара. Силите на реда се намесили, когато протестиращите се насочили към офисите на премиера Ердоган.

В третия ден от протестното движение срещу турското правителство обстановката на централния площад "Таксим" засега е спокойна. На площада има много хора, но не се вижда полиция и бяха вдигнати бариерите и на Бешикташ, където снощи станаха сблъсъци. Хората разчистват площада след бурните граждански протести срещу плановете на правителството за застрояването на централния парк "Гези", които прераснаха в демонстрации срещу премиера Ердоган и правителството.

Протестите продължават и в Измир, където са станали сблъсъци с полицията, която е обградила площада. Твърди се, че също е използван сълзотворен газ.

Турският министър на вътрешните работи Муамер Гюлер обяви, че през изминалите пет дни са станали 90 демонстрации, по време на които са били арестувани над 900 души. Някои от тях са били освободени, а други ще бъдат изправени пред съда.

26 полицаи и 53 граждани са ранени, 19 от тях в Истанбул, един е тежко ранен. Между пострадалите няма български граждани.

Демонстрациите,които изправиха на крак Турция и в които участваха хиляди хора от всякакви възрасти и възгледи, са най-масовите досега срещу Ердоган през десетгодишния период на неговото управление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови