Военният флот на САЩ ще патрулира по-често в Южнокитайско море

OFFNews 03 ноември 2015 в 07:26 1968 0

Риф

Снимка Център за стратегически и международни проучвания (САЩ)

Сателитна снимка на достроения от Китай риф Суби, край който американски разрушител премина неотдавна, предизвиквайки остра реакция в Пекин.

Военноморските сили на САЩ ще патрулират близо до изкуствените острови в Южнокитайско море поне два пъти в тримесечие, съобщи Ройтерс, позовавайки се на висш служител от Пентагона.

Тези демонстрации на сила, които предизвикват гневни реакция в Пекин, САЩ наричат „патрулиране за свободата на корабоплаване”. 

Това, че те ще продължат, потвърди днес и американски адмирал, който е на посещение в самата китайска столица.

Официалната цел  на патрулните мисии е да припомнят, че според международното морско право и САЩ имат права в Южнокитайско море, през което минава един от най-оживените търговски пътища в световния океан. Годишно стоки за над 5 трилиона долара се превозват оттам.

Няколко страни претендират за различни острови (понякога и за цели архипелази), с които това море е осеяно, както и за 12-милни териториални води около тях. Освен Китай, който разглежда като своя по-голямата част от морето, претенции имат Виетнам, Малайзия, Бруней, Филипините и Тайван.

От две години Китай оживено достроява полупотопени рифове и ги превръща в изкуствени острови с пристанища, летища, складове и други съоръжения. Но според Конвенцията по морско право на ООН териториални води могат да се отмерват само от естествени обекти и то такива, които са видими по време на прилив.

Неотдавна американски разрушител премина по-близо от 12 мили покрай изкуствен остров, а Китай демонстративно прати свой боен кораб от същия клас да го следва.

„Ние ще минаваме там около два пъти в тримесечие или малко по-често”, е казал цитираният американски служител.

Бен Родс, американски зам.-съветник по националната сигурност, се е изказал в същия дух официално: „Това е нашият интерес там – да демонстрираме, че ние ще поддържаме принципа на свободата на плаване”.

Адмирал Хари Харис, шеф на тихоокеанското командване на САЩ заяви в Пекин, че патрулните операции ще продължат, съобщи днес „Ню Йорк таймс“. Посещението му е отдавна планирано и е част от редовните разговори между висши военни от САЩ и Китай.

„Ние от десетилетия провеждаме в цял свят операции за свобода на корабоплаването, така че никой не би трябвало да бъде изненадан от тях“ – е казал адмиралът, който е говорил пред ограничен кръг слушатели в Станфорд центъра в Пекинския университет.

„Южнокитайско море не е и няма да бъде изключение“ - е добавил той.

Миналата седмица командващият китайските ВМС  бе повторил официалната позиция на страната, че тези плавания са „провокационни актове”. Той е предупредил американския си колега, че и малък инцидент би могъл да възпламени война в Южнокитайско море.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови