САЩ и Китай водят спешни преговори за ограничаване на кибератаките

OFFNews 20 септември 2015 в 11:39 6226 1

Снимка Асошиейтед прес

САЩ и Китай в последните седмици водят спешни преговори в сферата на дигиталната сигурност и имат намерение скоро да сключат споразумение в тази област. Това съобщава "The New York Times", като се позовава на свои източници.

Двете държави се опитват да сключат договор, според който "нито една от страните няма да използва кибератаки с цел да нанесе щети на критично важни обекти от инфраструктурата на другата страна в мирно време".

Очаква се сключването на споразумението да бъде официално обявено по време на визитата на председателя на Китайската народна република (КНР) Си Дзинпин в САЩ в четвъртък.

Като обекти, отговарящи на дефиницията "критично важни", двете страни разглеждат електростанциите, болниците и комуникационните мрежи.

Въпреки това споразумението не предвижда каквито и да е било гаранции за защита против евентуални нови китайски хакерски атаки срещу не толкова "критично важни" бази данни. Такива атаки са, например, влизането в защитени мрежи с цел похищение на интелектуална собственост и секретни данни.

Засега Белият дом отказва да коментира темата.

Миналата сряда президентът Барак Обама призова за създаването на международна рамка, която да предотврати използването на Интернет като оръжие за национална агресия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!