Властта в Украйна отменя „Закона на диктатурата“

OFFNews 28 януари 2014 в 07:26 5812 17

Протестите в Украйна
Протестите в Украйна

Лидерите на украинската опозиция постигнаха сериозен пробив в преговорите си с управляващите в страната, след като убедиха президента Виктор Янукович да отмени спорните текстове от 16 януари, станали известни като „Закона на диктатурата“.

Текстовете, които парламентът прие в средата на януари, бяха с подчертано антипротестен характер и имаха за цел да защитят властта от демонстрантите.

На преговори снощи, продължили над четири часа, опозиционните лидери Арсений Яценюк и Виталий Кличко успяха да убедят президента да отмени текстовете.

Те за пореден път получиха и обещания, че властта ще въведе закон за амнистията на демонстрантите, задържани при сблъсъци с полицията по протестите. Управляващите обаче поставят сериозно условие – амнистията ще влезе в сила, едва след като протестиращите освободят окупираните улици и обществени сгради.

Друг напредък след преговорите е, че властите се отказаха да въвеждат извънредно положение. Намерението бе заявено вчера, след като демонстрантите превзеха сградата на Министерството на правосъдието в Киев.

Заедно с това, по време на преговорите президентът Янукович отново е използва възможността да предложи управленски постове на опозиционните лидери. И Арсений Яценюк, и Виталий Кличко обаче са отказали дда участват във властта по този начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков