Великобритания ограничава броя на имигрантите от ЕС до 75 000 годишно

OFFNews 15 декември 2013 в 23:04 3349 4

Великобритания ограничава броя на имигрантите от ЕС. Снимка: sxc.hu
Великобритания ограничава броя на имигрантите от ЕС. Снимка: sxc.hu

 

Британското правителство обмисля да ограничи броя на имигрантите от ЕС до 75 000 годишно, като част от радикална промяна в отношенията на Великобритания с Европа. Към момента този брой е 106 000 годишно, пише The Sunday Times.

В документ, съставен от британското вътрешно министерство, се посочва, че неограничената имиграция от страните от ЕС е нанесла вреди на перспективите за намирането на работа на нискоквалифицираните британци, насърчава туризма за социални помощи, подлага на натиск обществените служби и причинява засилване на социалното напрежение.

При прилагане на мерките, висококвалифицираните имигранти от страни като Германия, Холандия или Австрия ще могат да се преместят във Великобритания, само ако имат предложение за работа.

Нискоквалифицирани работници ще бъдат допускани във Великобритания, само ако квалификацията им попада в списък на професии, за които има недостиг на работна ръка.

Докладът на британското вътрешно министерство предлага и забрана имигрантите от ЕС да имат право на различни по вид социални помощи за първите пет години от престоя им.

Предложенията бяха разкритикувани от депутата от Торите Дейвид Дейвис, който каза, че правителството няма да може да ограничи очаквания от следващия месец наплив на имигранти от Румъния и България.

В неделя около стотина българи протестираха пред сградата на британския парламент в Лондон. Те издигнаха посланието "Спрете дискриминацията". Това е вторият подобен протест в рамките на една седмица, съобщава bTV.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!