Вашингтон потвърди екзекуцията на американския журналист

OFFNews 20 август 2014 в 21:12 11521 6

Американският журналист Джеймс Фоули малко преди да бъде обезглавен.

Снимка Reuters

Американският журналист Джеймс Фоули малко преди да бъде обезглавен.

Белият дом потвърди автентичността на видеото, което показва екзекуцията на журналиста Джеймс Фоули.

Разузнавателните служби са анализирали записа и са стигнали до извода, че той е автентичен, съобщи говорителката на Съвета за национална сигурност Кейтлин Хейдън.

По-рано днес британският външен министър Филип Хамънд заяви, че екзекуторът на американския журналист Джеймс Фоули вероятно е британец.

Джихадистите от „Ислямска държава“, които контролират част териториите на Северен Ирак, разпространиха днес сутринта видеозапис, на който се вижда как обезглавяват американския журналист Джеймс Фоули.

Фоули беше кореспондент в Близкия изток в продължение на пет години. Според очевидци през ноември 2012 г. той е бил отвлечен от неизвестни въоръжени мъже в Сирия.

"Той беше изключителен син, брат, журналист и личност. Никога не сме били по-горди от сина си Джим. Той даде живота си за разкриването пред света на страданията на сирийския народ. Призоваваме похитителите да пощадят живота на останалите заложници. Подобно на Джим, те са невинни и нямат контрол над американската политика в Ирак, Сирия или където и да е по света", написа майката на журналиста Даян Фоули.

Във видеозаписа от „Ислямска държава“ обявяват, че държат и още един американски журналист – Стивън Сотлоф, и че животът му зависи от действията на американския президент Барак Обама. Сотлоф е журналист от списание „Тайм“. Той изчезна в Либия през август 2013 г.

Досега от "Ислямска държава" не бяха екзекутирали публично американец. Според анализатори ситуацията напомня на случая с обезглавяването на журналиста Даниел Пърл от лидера на "Ал Кайда" Халид Шейх Мохамед през 2002 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови