Вашингтон потвърди екзекуцията на американския журналист

OFFNews Последна промяна на 20 август 2014 в 21:12 10995 6

Американският журналист Джеймс Фоули малко преди да бъде обезглавен.

Снимка Reuters

Американският журналист Джеймс Фоули малко преди да бъде обезглавен.

Белият дом потвърди автентичността на видеото, което показва екзекуцията на журналиста Джеймс Фоули.

Разузнавателните служби са анализирали записа и са стигнали до извода, че той е автентичен, съобщи говорителката на Съвета за национална сигурност Кейтлин Хейдън.

По-рано днес британският външен министър Филип Хамънд заяви, че екзекуторът на американския журналист Джеймс Фоули вероятно е британец.

Джихадистите от „Ислямска държава“, които контролират част териториите на Северен Ирак, разпространиха днес сутринта видеозапис, на който се вижда как обезглавяват американския журналист Джеймс Фоули.

Фоули беше кореспондент в Близкия изток в продължение на пет години. Според очевидци през ноември 2012 г. той е бил отвлечен от неизвестни въоръжени мъже в Сирия.

"Той беше изключителен син, брат, журналист и личност. Никога не сме били по-горди от сина си Джим. Той даде живота си за разкриването пред света на страданията на сирийския народ. Призоваваме похитителите да пощадят живота на останалите заложници. Подобно на Джим, те са невинни и нямат контрол над американската политика в Ирак, Сирия или където и да е по света", написа майката на журналиста Даян Фоули.

Във видеозаписа от „Ислямска държава“ обявяват, че държат и още един американски журналист – Стивън Сотлоф, и че животът му зависи от действията на американския президент Барак Обама. Сотлоф е журналист от списание „Тайм“. Той изчезна в Либия през август 2013 г.

Досега от "Ислямска държава" не бяха екзекутирали публично американец. Според анализатори ситуацията напомня на случая с обезглавяването на журналиста Даниел Пърл от лидера на "Ал Кайда" Халид Шейх Мохамед през 2002 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.08 2014 в 09:58

В християнските църкви се молят за мир и добруване на целия свят. В будистките храмове се молят за мир и хармония на цялото човечество. В джамията всяка петъчна молитва започва с проклятия срещу евреите и призиви Алах да прати мор и нещастия на всички неверници – да ги унищожи и възцари ислям в целя свят.

Ислямът отглежда ненавист, насилие и разруха от люлката. Няма друга такава разрушителна идеология. След фашизма, сталинизма и извращенията на Пол Пот ислямът вече няма конкуренция в съвременния свят.

21.08 2014 в 05:52

pineapple:

Искаш да изляза на улицата и да викам и врякам, че несправедливо са убили човека? Да ти направя кефа и да чакам да ми кажеш евала?

За всеки нормален човек, това си е брутално убийство. Незнам, какво изисква корана, не съм го чел. Но след, като го цитираш, явно ти си го чел. Но си го чел точно, като тези брутални убийци. И те, като тебе четът, както дявола библията.

Аз, като човек си имам правила, едното е: Като почнеш нещо, свърши го до край, или не започвай изобщо.

Бруталното убийство на Даян Фоули не е първо, за съжаление няма да е и последно.

Защо ти споменах за едно от правилата си? Мисля, че си интелигенте човек и сам ще се сетиш.

И никога не забравяй, преди да обвиниш някой в нещо, че първо трябват доказателства и най важното: МОНЕТАТА ВИНАГИ ИМА ДВЕ СТРАНИ.

21.08 2014 в 00:45

Между другото, тоя беше при канибалите в Сирия, и пишеше хвалебствия именно за тях. Те го и заклаха.
Така че словосъчетанието "невинен американски журналист", което днеска пуснаха американците, си е оксиморон.

20.08 2014 в 23:46

Добре, де, как анализираха, че е автентично, като реално обезглавяването липсва от видеото. В началото той прави резки движения по гърлото на журналиста и или ножа е адски тъп, или журналиста е обезкървен предварително. Другият вариант е да са хванали този с маската да приказва, пък някой друг зад кадър да е извършил убийството. Но това няма как да го докажат.

20.08 2014 в 23:02

Хак им е на американците. Да не се бяха месили в Ирак. Преди американската намеса имаше мир, а сега има хаос. Честито.

20.08 2014 в 22:33

Заклаха човек! Примитивен изрод закла невинен човек! Невинен човек - безобиден колкото другите жертви на исляма - "лошите моюсюлмани", евреите, християните, язидите, будистите, хомосексуалистите и негрите!

Къде са умерените мюсюлмани? Защо не са на улицата да протестират срещу зверствата, които се извършват в името на Алах? Искам да ги видя на масови демонстрации. Искам да видя, че са засрамени, възмутени и скандализирани. Искам ясно и недвусмислено да осъдят убийствата в името на исляма. Искам да заявят, че се срамуват от религията си, която причинява зверства.

Няма да го видя, естествено.

Истината е, че няма умерени мюсюлмани. Има само практикуващи и непрактикуващи. "Знаещи" и "невежи". А Коранът изисква от всички мюсюлмани да ни избиват.