Ватиканът обяви референдума за гей браковете за „поражение за човечеството“

OFFNews 27 май 2015 в 12:50 6274 13

Пиетро Паролин

Референдумът за гей браковете, който се проведе в Ирландия преди дни, е „поражение за човечеството“. Това заяви държавният секретар на Ватикана Пиетро Паролин, който е вторият човек в йерархията след папата.

Ирландия е първата страна в света, която реши да се допита до своите граждани относно промени в Конституцията на страната, с които да се позволят еднополовите бракове.

Над 62% от ирландците гласуваха „за“ разрешаването на гей браковете.

Църквата в Ирландия потвърди мнението си, че хомосексуалността е грях, но кампанията в полза на отговора „Не“ се случи само в рамките на църковните проповеди.

„Бях дълбоко натъжен от резултата. Църквата трябва да вземе предвид този факт, но в смисъл, че тя трябва да засили своя ангажимент за евангелизация. В този случай не може да се говори просто за поражение на хриатиянските принципи, но и за поражение за човечеството“, подчерта Паролин.

Това е първият висш църковен служител, който дава такава критична оценка на ирландския референдум.

Досега вотът беше коментиран от архиепископа на Дъблин Диармуд Мартин, който обяви, че референдумът потвърждава мнението на младите хора. Църквата има нужда от проверка на действителността, подчерта той.

Мнението на Пиетро Паролин се различава коренно от това на папа Франциск, който се е изказвал далеч по-либерално по отношение на хомосексуалните връзки.

Запитан дали във Ватикана има гей лоби папата отговори: „Кой съм аз, за да съдя?“.

В интервю пък папа Франциск обяви, че Църквата има право да изразява своето мнение по въпроса, но не и да се намесва духовно в живота на хомосексуалните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!