Външно препоръча на българите в Брюксел да избягват оживени места

OFFNews 21 ноември 2015 в 14:19 2520 0

Външно препоръча на българите в Брюксел да избягват оживени места

Министерството на външните работи съветва българските граждани, които планират пътуване до Брюксел или пребивават в Белгия, редовно да се осведомяват за промените и да се съобразяват с актуалната обстановка там.

Причината е повишената степен на опасност от атентати в белгийската столица. 

МВнР препоръчва на българските граждани да избягват масово посещавани места като търговски центрове и базари, улични културни или спортни прояви, ж.п. гари, автобусни станции, а при необходимост за посещаването на такива места, да проявяват особена бдителност.

По-рано днес стана ясно, че службите за сигурност на Белгия са получили данни, че на белгийска територия може да бъдат извършени атентати като терористичните удари в Париж от 13 ноември. Белгийският премиер Шарл Мишел поясни, че става дума за едновременни удари на няколко отделни места от терористи, въоръжени с огнестрелно оръжие и взривни вещества. По неговите думи целите на атентаторите са обществени места - търговски центрове, общественият транспорт, прояви с висока посещаемост.

Всички публични събития в Брюксел са отменени, след като тази нощ столицата бе поставена в последна степен на готовност за терористичен удар. Мишел поясни, че по този начин ще бъде освободен полицейски и военен ресурс за патрулиране на заплашените от удар места.

Хората са призовани да съдействат на службите и да не разпространяват слухове, а да се осланят на официалната информация. Медиите съобщават, че при снощните обиски в квартал "Моленбек" в Брюксел е бил открит "значителен боен арсенал" от химически и взривни вещества.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови