В Международния съд в Хага се възобновява правната битка на Украйна с Русия

OFFNews 18 септември 2023 в 14:48 1311 0

Международният съд в Хага

Снимка Архив

Международният съд в Хага

Правната битка на Украйна срещу Русия във връзка с твърденията за геноцид, използвани от Москва за оправдаване на инвазията ѝ през 2022 г., се възобновява днес пред най-висшия съд на ООН, Русия иска делото да не бъде допуснато за разглеждане, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На изслушванията в Международния съд ще проличи голямата подкрепа за Украйна от рекордните 32 други държави.

Киев заведе делото, малко след като Русия нахлу в Украйна, като твърди, че нападението се основава на неверни твърдения за актове на геноцид в Луганска и Донецка област в Източна Украйна и твърди, че Москва е планирала геноцидни действия в Украйна. Киев иска съдът да разпореди на Русия да прекрати инвазията си и да изплати обезщетения.

Завеждайки делото си миналата година, Украйна заяви, че "Русия е обърнала Конвенцията за геноцида с главата надолу - прави от фалшиво твърдение за геноцид основа за действия от нейна страна, които представляват тежки нарушения на човешките права на милиони хора в цяла Украйна".

Украйна заведе делото в базирания в Хага съд въз основа на Конвенцията за геноцида от 1948 г., която и Москва, и Киев са ратифицирали. В междинно решение от март 2022 г. съдът нареди на Русия да спре военните действия в Украйна – обвързващо правен акт, който Москва пренебрегва.

Очаква се по време на изслушванията тази седмица адвокатите на Русия да заявят, че съдът не е компетентен да разглежда делото, докато Украйна ще призове съдиите да продължат изслушванията по същество.

В безпрецедентна демонстрация на международна подкрепа за Киев 32 съюзници на Украйна, сред които Канада, Австралия и всички държави членки на Европейския съюз, с изключение на Унгария, също ще направят изявления в подкрепа на правните аргументи на Киев. САЩ поискаха да участват на страната на Украйна, но съдиите от съда на ООН отхвърлиха искането на Вашингтон по технически причини.

На състава на съда от международни съдии вероятно ще му отнеме седмици или месеци, за да вземе решение дали делото може да продължи или не. Ако това стане, окончателното решение вероятно ще бъде взето след години.

Международният съд разглежда спорове между държави по правни въпроси, за разлика от Международния наказателен съд, също базиран в Хага, който търси наказателна отговорност от лица за престъпления, включително военни престъпления и престъпления срещу човечеството, пояснява АП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика