В ЕС ще блокират сайтове, нарушаващи авторски права

OFFNews 28 март 2014 в 20:41 7119 3

Вчера Съдът на Европейския съюз реши да задължи доставчиците на интернет да забраняват достъп до сайтове, които не спазват авторските права.

Това ще става след съдебно разпореждане по казуса. 

Повод за делото е въпрос от Австрийският върховен съд, който се обърна към Съда на ЕС, за да попита дали доставчикът, който осигурява достъп до интернет само на потребителите на нарушаващия правата уебсайт, може да се смята за посредник, чиито услуги се използват от трето лице за нарушаване на авторските права, и на този доставчик могат да се налагат съдебни забрани.

Логично решението на съда предизшика разнопосоюни коментари. Според защитници на авторските права решението е "историческо", защото е стъпка в борбата срещу пиратството. Юристи обаче изразяват своите опасения заради неясните тълкувания на съда, които могат да доведат до ограничаване на свободата на получаване на информация в интернет.

Сайтът kinox.to, който е обект на делото, дава възможност на потребителите да гледат чрез стрийминг или да изтеглят филми, правата върху които са притежание в частност на Constantin Film и на Wega, без последните да са давали съгласие. Клиенти на интернет доставчика UPC Telekabel са използвали предлаганото от уебсайта kinox.to.

Според Съда на ЕС европейските правила "допускат чрез прието от съда разпореждане да се забранява на доставчик да предоставя на своите клиенти достъп до уебсайт, който поставя онлайн закриляни обекти без съгласието на носителите на права, когато в това разпореждане не се уточнява какви мерки трябва да предприеме доставчикът на достъп, и когато последният може да избегне налагането на изпълнителна глоба при нарушение на това разпореждане, като докаже, че е предприел всички разумни мерки".

От решението на Съда в Люксембург се разбира, че европейски съдилища вече ще могат да разпореждат блокиране на сайтове, ако те използват чуждо съдържание, без позволението на автора. Това ще се случва след проверка от "националните органи и юрисдикции".

Съдът на ЕС не постановява как да се извърши блокирането. Това решение може да вземат съдилищата, в които постъпят такива искания, а ако не го направят, се очаква доставчикът да предприеме "всички разумни мерки". Освен това са неясни и границите на тези мерки, смятат юристи.

Наблюдатели изразяват притеснения, че решението на Съда на ЕС може да доведе до проформа жалби в държавите членки, които да водят до затварянето на сайтове и чрез това - до ограничаване на свободата на изразяване и на достъпа до информация. Според юриста Емил Георгиев Съдът на ЕС "буквално преряза вените на интернет свързаността и в този смисъл е на път да обезкърви информационното общество".

„Накратко, три години след решението Scarlet съдът допуска блокиране, и то без мерките към ISPs (интернет доставчиците – б.ред.) да са конкретни. 
Тежестта на вземане на решение се пренася върху посредниците. 
Някои са успели още в първите часове след решението да го нарекат историческо, но други виждат в решението нов риск за правата на гражданите –   вече заради поставените под заплаха от отговорност ISPs“, коментира и специалистът по медийно право Нели Огнянова в своя блог Nellyo.wordpress.com.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!