Ексклузивно Шест месеца на първата линия на фронта. Иван Калчев-Глиги в студиото на OFFNews

В Чехия въвеждат сексуални асистенти за хора в неравностойно положение

OFFNews 01 април 2015 в 16:20 24312 21

Луцие Шидова

Чехия, следвайки примера на редица европейски страни, предприема първите стъпки по легализиране и регистриране на нова професия - сексуален асистент за хора в неравностойно положение, съобщава радио Český rozhlas.

Главна действаща фигура в налагането на новата професия е Луцие Шидова - терапевт и изпълнителен директор на организацията "Наслаждение без риск".

Шидова настоява длъжността сексуален терапевт да се разглежда наравно с вече утвърдени в страната професии в сферата на социалните и здравни служби.

В Дания правото на сексуален живот е регламентирано със закон, а правата и задълженията на сексуалните асистентки се определят от социалното министерство в Копенхаген. Практиките на сексуална и интимна асистенция вече са утвърдени във Финландия, Швейцария, Белгия, Холандия, Германия и Австрия. Най-честата терминология, която се използва за новата професия, е "служба за телесни контакти", "тактилна дейност" и "заместващо партньорство".

Чешкото министерство на вътрешните работи вече излезе с документ, който ни дава право да предоставяме на заинтересуваните лица списък със сексуални асистенти. Потенциалните клиенти ще се свързват сами с нас. Нашата организация по никакъв начин няма да се намесва в устните договорености между хората в неравностойно положение и асистиращите лица, няма да получаваме никакви финансови средства, а просто ще предоставяме телефони за връзка между двете страни, казва Луцие Шидова.

Шидова вече е организирала няколко обучения за сексуални асистенти в Чехия.

Работим по проект, озаглавен "Право на секс", който получи грант в рамките на програмата за чешко-швейцарско сътрудничество и обучението е безплатно, казва тя пред радио Český rozhlas.

Разбира се, ние допускаме, че дейността на сексуалните асистенти вероятно ще привлече жени, работещи в сексуалната сфера. Но същевременно знам, че определен процент от тях, именно благодарение на новата професия, са престанали да се занимават с проституция. Тази дейност има по-висок социален статус. В Швейцария и други европейски страни със сексуална асистенция се занимават не само бивши проститутки, но и терапевти, лекари и медицински сестри, обяснява Шидова.

Цените на услугите при сексуална асистенция действително малко или повече копират цените на услугите в сферата на секс бизнеса. Но нали и лекарите-терапевти често искат за работата си хиляда и повече крони на час? В Швейцария, например, услугите на сексуалните асистенти са по-евтини и по правило зависят от самата жена, която ги предоставя. Тя решава каква цена да сложи, казва изпълнителният директор на организацията "Наслаждение без риск".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!