В Брюксел решават за тавана на цените на руския газ

OFFNews 09 септември 2022 в 07:16 2040 1

Газ

Снимка Pixabay

В ЕС ще обсъждат намаляване на потреблението на ток

Министрите на енергетиката от ЕС се събират днес на извънредна среща в Брюксел. Те ще обсъдят мерки за въвеждане на таван на високите цени на енергията.

Очаква се министрите да обсъдят предложенията на ЕК за налагане на таван на цените на руския газ. 

Предложенията са: Допълнителни задължителни икономии на електроенергия - 10% спрямо предходните 5 години и още 5% за пиковото потребление; Облагане на свръхпечалбите на производителите на електроенергия от негазови централи - ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ и ВЕИ (слънце, вятър и биомаса); Облагане на свръхпечалбите на производителите на петрол и газ;Държавни помощи да се разрешат за дружествата, доставчици на ток и отопление, които се налага да купуват свръхскъпи горива; Пределна цена (таван) за купуване на газ от Русия.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов също ще участва в срещата. Правителството съобщи, че София смята, че "са необходими незабавни и координирани действия в ЕС, с внимание върху мерките за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на енергията за гражданите и бизнеса, както и овладяване на високите енергийни цени". 

ЕС предлага таван на цената на руския газ от 50 евро на мегаватчас, съобщи "Politico" преди два дни. 

Според изданието, което се позовава на документ на Европейската комисия, таванът може да бъде въведен чрез приемане на специални закони. В документа е посочено, че предприемането на този ход крие своите рискове, както и че ЕС трябва да е готов да се откаже от руския газ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата