В Айова Круз победи Тръмп, Клинтън печели с малко

OFFNews 02 февруари 2016 в 08:33 4219 5

Хилари

Снимка АР

Хилари Клинтън е доволна че печели, макар и с малко

Сенаторът от Тексас Тед Круз печели първичните избори за президентската номинация на Републиканската партия в щата Айова, предадоха информационните агенции.

Според неокончателни данни, соченият за фаворит от проучванията в навечерието на вота бизнесмен Доналд Тръмп е втори. На трето място е сенаторът от Флорида Марко Рубио, който се представил по-силно от очакванията на социолозите.

Официалните резултати след преброяване на 99.76 на сто от гласовете показват 27.6% подкрепа за Круз, 24.3% за Тръмп и 23.1% за Рубио.
Останалите кандидати събират под 10 процента.

В надпреварата за номинацията на Демократическата партия, при 96.61% преброени гласове, Хилари Клинтън печели 49.9%, Бърни Сандърс 49.6. Стоя тук и въздъхвам с облекчение, заяви Хилари пред привържениците си.  

Третият кандидат на демократите Мартин О’Мали, който събра под 1% от гласовете, се оттегля от кампанията. Така занапред битката ще се води само между Клинтън и Сандърс.

Вотът в Айова се състоя въпреки неблагоприятните метеорологични условия - силен вятър и дъжд. Това са първите първични избори, с които официално се дава начало на борбата за следващ президент на Съединените щати.

През юли ще бъдат избрани окончателните кандидати на двете партии, с което ще започне надпреварата за Белия дом.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!