Уволнени от Twitter чистачи третирани като ''боклук''

OFFNews 09 декември 2022 в 14:04 2537 1

Хулио Алварадо

Снимка Би Би Си

Хулио Алварадо казва, че откакто Мъск дошъл в компанията, страхът изместил приятелската атмосфера.

„Като към боклук.“ Така се отнасял към бившите си служители собственикът на „Туитър“ Илон Мъск, твърди сенаторът от щата Калифорния Скот Винер, цитиран от Би Би Си. Уволнените чистачи били третирани „ужасно“. Самите те разказват, че са били изхвърлени от работата си в централата на компанията в Сан Франциско, без да получат обезщетение.

Градският прокурор на Сан Франциско Дейвид Чиу разследва дали Мъск е нарушил закона заради липсата на обезщетения и отбелязва, че не за първи път Мъск пренебрегва трудовото законодателство.

Журналист е разговарял с четирима чистачи, уволнени в понеделник.

Адриана Виляреал, която е работила за Twitter четири години, казва, че сега се притеснява, че няма да има достатъчно пари, за да нахрани семейството си по Коледа.

Олга Миранда, председател на профсъюза на чистачките, заяви, че те са организирали стачка в понеделник, след което им било съобщено, че са съкратени незабавно.

Хулио Алварадо е бил чистач в продължение на 10 години в Twitter. Той казва, че през това време атмосферата винаги е била приятелска. Нещата са се променили, когато Мъск е поел управлението на Twitter през октомври. "Хората работеха без притеснения. Сега се страхуваме", казва той пред Би Би Си.

Откакто Мъск придоби компанията, Алварадо казва, че е бил придружаван от частна охрана, докато е почиствал части от офиса. От екипа на Мъск му подметнали, че скоро ще бъде ненужен, защото роботи в крайна сметка ще заменят чистачите.

Алварадо се притеснява как ще плаща сметките си. Той издържа и семейството си в Мексико.

"Мога само да ви кажа, че нямам пари да си платя наема. Няма да имам медицинска застраховка. Не знам какво ще правя", казва той.

Хуана Лаура Чаверо Рамирес е работила пет години в Twitter. Тя е диабетичка и се притеснява, че няма да може да получава лекарствата си.

Адриана Виляреал, която работи в Twitter от 2018 г., се притеснява, че няма да купи коледни подаръци за децата си.

Чистачките казват, че не знаят какво да правят - тъй като в момента в Сан Франциско има малко свободни работни места за чистачи.

От понеделник малка група чистачи протестират пред централата на Twitter в Сан Франциско.

„В краткосрочен план бих искал да видя как той [Елон Мъск] се отнася с чистачките си като с човешки същества - казва сенаторът Винер, - и да ги върне на работа - а не просто да ги изхвърли точно преди Коледа."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови