Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Украйна твърди, че получава оръжие от натовски държави

OFFNews 15 септември 2014 в 12:47 6949 14

Снимка AFP.

Държави-членки на НАТО са започнали да доставят оръжия на Украйна, за да подкрепят борбата й срещу проруските отцепници на изток, заяви външният министър на страната Валерий Хелетей, цитиран от Би Би Си.

Той не каза какви по-точно оръжия се доставят, нито от кои страни идват те. Италия, Полша, Норвегия и Щатите обаче отрекоха доставките да идват от тях.

Хелетей заяви пред репортери в неделя, че по време на двустранна среща с министрите на отбраната на НАТО в Уелс по-рано този месец са били обсъдени доставките на оръжие за Киев.

"Нямам право да назовавам нито една от държавите, с които сме постигнали споразумение, но е факт, че доставките вече пътуват към нас. Това е абсолютно вярно, официално го потвърждавам", каза той.

На срещата между министрите на отбраната на НАТО и Украйна не е обсъждано възстановяването на ядрения арсенал на Киев, но според Валерий Хелетей темата няма да бъде пропускана в бъдеще. 

Военният съюз потвърди, че няма планове да изпраща оръжие на Украйна, но отделни държави-членки могат да го направят.

НАТО смята, че Русия все още държи близо 1000 тежковъоръжени войници в Украйна и близо 20 000 на границата. Москва отрече обвиненията, като посочи, че всеки един сражаващ се в Източна Украйна руснак е "доброволец".

Според премиера на Украйна НАТО е "единственото средство", което пази страната от Русия, въпреки че Кремъл отрича да подкрепя проруските бунтовници или да изпраща свои войници да се бият на тяхна страна.

От началото на конфликта преди 5 месеца досега са загинали най-малко 2 600 души. На 5 септември беше сключено крехко примирие между Киев и бунтовниците, въпреки че около някои ключови позиции все още се разменят изстрели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!