Арсений Яценюк: Русия е заплаха за света, Путин иска да възроди СССР

Яценюк също така приветства новите европейски и американски санкции срещу Русия.

OFFNews 13 септември 2014 в 15:45 20230 37

Целта на руския президент Владимир Путин е да разруши Украйна като независима държава и да възстанови Съветския съюз, заяви украинският премиер Арсений Яценюк по време на конференция в Киев, цитиран от Би Би Си.

Яценюк също така приветства новите европейски и американски санкции срещу Русия.

"Ние все още сме в състояние на война и големият агресор е Руската федерация. Путин иска още един замразен конфликт. Неговата цел е да превземе цяла Украйна. Русия е заплаха за световния ред и за сигурността на цяла Европа", каза Арсений Яценюк.

По отношение стремежа на Украйна за членство в НАТО, Яценюк заяви, че "в тези конкретни обстоятелства, НАТО е едиственото средство за защита на Украйна.

"Разбирам, че не всички страни-членки се радват на подобни изявления. Но моята работа е да зарадвам хората на Украйна. Също така разбирам, че в краткосрочна перспектива НАТО не е готова да приеме Украйна. Но в Библията е казано "поискайте и ще ви бъде дадено, почукайте и ще ви бъде отворено", така че ние решихме да почукаме", каза още премиерът на Украйна. 

Украинската армия обяви днес, че снощи нейните сили са отблъснали атака на бунтовниците срещу летището в източния град Донецк, въпреки продължаващото вече осем дни примирие. 

Днес отново има и съобщения за нарушаване на осемдневното примирие между правителствените сили и проруските сепаратисти в Източна Украйна. Тежък артилерийски обстрел е имало в северните райони на Донецк, а черен пушек се издига над летището на града, предаде Ройтерс. Летището остава под контрола на украинското правителство, докато градът е бастион на проруските сепаратисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!