Украйна и Русия трупат войски по общата си граница

OFFNews 17 юни 2014 в 12:03 4897 12

Снимка РИА Новости

Украйна трупа войски по границата с Русия

Киев започна да трупа войски на границата с Русия. Това заявиха проруски протестиращи от самопровъзгласилата се Донецка народна република, цитирани от РИА Новости.

Близо до границата с Русия има около 200 танка. Сили на Националната гвардия са съсредоточени и при Амвросиевка, където покриват подхода към границата, посочи заместник командирът на бунтовниците Фьодор Березин.

В същото време секретарят от Съвета по национална сигурност и отбрана на Украйна Андрей Парубий обяви, че Русия връща войските си в Ростовска област. 

В областта са разположени около 16 000 войници, а още 22 000 са дислоцирани от Крим.

От руското Министерство на отбраната все още не са излезли с официален коментар относно данните, изнесени от Парубий.

Според руското издание „Ведомости“, което се позовава на свои източници във военното министерство, Парубий е завишил броя на войниците няколко пъти, но четири тактически подразделения действително са разположени близо до границата с Украйна.

Причината за разполагането на войници в пограничните области е да се обезпечи сигурността на границата, твърди източникът на изданието.

По-рано днес украинската армия започна артилерийски обстрел на Луганск. 31 военни бяха ранени при атаката.

Вчера Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна взе решение за строеж на съоръжения по цялото протежение на руско-украинската граница.

По заповед на украинския президент Петро Порошенко строежът на съоръженията трябва да приключи в най-кратки срокове, а средствата за построяването ще са от държавния бюджет.

Порошенко обяви в понеделник, че започва изпълняването на плана му за мир, който включва възстановяване на контрола по границата с Русия, осигуряване на коридор за напускане на страната от руски доброволци и прекратяване на огъня.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!