Учени откриха причината за диабета

OFFNews 22 август 2014 в 11:25 36229 6

Учени от университета в Манчестър са открили какво предизвиква диабета, съобщи "Дейли Телеграф". Те се надяват откритието им да помогне за откриването на лечение за болестта.

Според учените основната причина за диабета е хормонът амилин. Те смятат, че той се струпва около клетките на задстомашната жлезa и им пречи да произвеждат инсулин.

Двата хормона, които имат регулаторни функции, се произвеждат успоредно от жлезата. 

Това струпване е в основата на двата типа диабет - тип 1 (тялото няма способността да произвежда инсулин) и тип 2 (клетките не реагират на инсулин).

Инсулинът е единственият хормон в човешкото тяло, който понижава нивото на кръвната захар. При недостиг на този хормон, в организма се развива диабет, вследствие на което се увреждат множество органи.

Откритието на учените ще даде възможност да се започне разработване на лекарство, което да спира натрупването на амилин около задстомашната жлеза. Те се надяват до две години лекарството да е готово, след което да започнат клинични тествания.

Въпреки откритието си обаче, учените препоръчват хората да живеят по-здравословно, а не да чакат създаване на лекарството срещу заболяването.


 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови