Учени отгледаха бъбрек в лаборатория

Николаос Цитиридис 15 април 2013 в 14:25 3824 0

Лабораторният бъбрек отгледан в САЩ. Снимка ott laboratory
Лабораторният бъбрек отгледан в САЩ. Снимка ott laboratory

Американски учени от болницата "Масачузетс дженерал хоспитал" успяха да създадат изкуствени бъбреци в лабораторни условия, като един от изкуствените органи е бил присаден на плъх. 

Останалите изкуствени бъбреци, които не са трансплантирани на животни, вече произвеждат урина, съобщава Би Би Си.

Докладът  на учените, отгледали бъбреците в лабораторни условия, сочи, че изкуственият орган е по-неефективен от истинския. Изследователите обаче вярват, че подобен тип опити може да доведат до истински пробив в хуманната медицина, защото най-дългите списъци от чакащи за нов орган пациенти са тези за бъбречни трансплантации. 

Преди да бъде трансплантиран, изкуственият бъбрек е бил положен в специално устройство, имитиращо телесните условия на плъх, за 12 дни. В условията на имитация бъбрекът е показал 23% ефективност. После екипът от учени е успял да присади органа на жив плъх, където индикаторите паднали до 5% ефективност.

В новото откритие на американските учени има две много важни предимства. Едното от тях е, че тъканта на разработения орган почти сигурно ще бъде съвместима с тази на пациента и постоянният прием на лекарства срещу отхвърляне ще отпадне.

Другото предимство на откритието е, че лабораторният бъбрек ще може да се използва и като "матрица" за нови медицински разработки.

Пред Би Би Си ръководителят на екипа д-р Харолд От казва, че дори тази ниска ефективност на изкуствените органи дава надежда за много пациенти, защото  "при заболяване от бъбречна недостатъчност, функционалност на органа между 10-15% би премахнала нуждата от диализно лечение".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !