Турците в Германия без глас на референдум за смъртното наказание

ОFFNews 09 май 2017 в 14:41 3149 2

На живеещите в Германия турци няма да бъде позволено да гласуват на референдум за връщане на смъртното наказание в Турция, заяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.  

"Обикновено не отговаряме на хипотетични въпроси, но за жалост този въпрос не е толкова хипотетичен, тъй като се обсъжда в Турция", каза Меркел пред телевизия WDR.

С това тя потвърди думите на говорителя си, който миналата седмица обясни, че турските посолство и консулства няма да функционират като изборни секции за подобно допитване. 

Смъртното наказание в южната ни съседка бе отменено през 2004 г., но след неуспешния опит за преврат от юли миналата година президентът Ердоган се закани да го възстанови. 

"Помислих, че е важно да кажа, че не можем да дадем разрешение на германска почва за такъв въпрос като смъртното наказание, което абсолютно отричаме", допълни Меркел. 

Берлин и Анкара влязоха в ожесточен дипломатически скандал заради референдума за конституционни промени, който се проведе през април. В него право на глас имаха 1,4 млн. турци в Германия, но местни власти не допуснала митинги в подкрепа на президентската система.





Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

1

Victimized

09.05 2017 в 14:55

Що бе, нали сте либерални демократи, дайте им, това е културна особеност на турците, те така се възприемат, какви сте вие, че ще спирате свободния избор на хората?
 
X

Да помогнем на украинските деца!