Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Турция затваря Дарданелите и Босфора за военни кораби

OFFNews 01 март 2022 в 09:44 4168 0

Турция няма да допусне преминаването на бойни кораби през проливите Босфора и Дарданелите, съобщи външният министър на страната Мевлют Чавушоглу. По-късно новината беше потвърдена и от президента Реджеп Ердоган, който предупреди страните с излаз на Черно море, а също и останалите, да не изпращат бойни кораби през турските протоци.

Анкара се позовава на Конвенцията от Монтрьо и ще ограничи преминаването на бойни кораби през своите териториални води. Към момента не са отправяни искания за преминаване на военноморска техника.

Според Ройтерс, цитирана от БНТ, обаче 4 руски кораба са в очакване на решението на Турция да ги пропусне. В неделя турският президент Ердоган разкритикува действията на Русия в Украйна и за първи път използва думата "война".

"Ще се позовем на Конвенцията от Монтрьо, за да ограничим морския трафик и да предотвратим допълнителна ескалация на конфликта. Както винаги сме казвали, ние зачитаме суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Намираме руската инвазия за неприемлива и приветстваме отказа на украинските управляващи и граждани да се предадат. Турция е изпълнила задълженията си към всички организации, в които членува, включително ООН и НАТО, и ще продължаваме да го правим. Няма да правим компромиси със своите национални интереси, но няма и да пренебрегваме задължението си да сме балансьор в региона и на глобално равнище. Ето защо няма да скъсаме отношения нито с Украйна, нито с Русия", заяви Реджеп Ердоган.

Преди няколко дни турският външен министър Чавушоглу заяви, че страната му не може да попречи на преминаването през проливите на руски бойни кораби при завръщането им в базите си в Русия, като се позова именно на Конвенцията от Монтрьо. И допълни, че ако конфликтът между Русия и Украйна бъде приет за война в правния смисъл на думата, то преминаването на бойни кораби през Босфора и Дарданели ще бъде забранено.

Два дни по-късно - на 27 февруари, пред Си Ен Ен-Тюрк Мавлют Чавушоглу обяви, че Турция ще ограничи преминаването на руски кораби през проливите и посочи, че страната му вече определя събитията в Украйна като война.

"Това е война и Турция ще приложи Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., която регулира морския проход през проливите", бе категоричен Чавушоглу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!