Турция не може да забрани на руски бойни кораби да се върнат в базите си

Затваряне на проливите Дарданелите и Босфора ще има, ако конфликтът между Русия и Украйна се приеме за война, обясни Мевлют Чавушоглу

OFFNews 25 февруари 2022 в 13:41 3206 0

Турция не може да попречи на преминаването през проливите на руски бойни кораби при завръщането им в базите си в Русия, обяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

Коментарът му бе направен покрай обяснение за прилагането на Конвенцията от Монтрьо за черноморските проливи на фона на военните действия в Украйна, съобщават турски медии, цитирани от БТА.

Чавушоглу заяви, че ако конфликтът между Русия и Украйна бъде приет за война в правния смисъл на думата, то преминаването на бойни кораби през проливите Босфор и Дарданели ще бъде забранено по силата на Конвенцията от Монтрьо. Пак спазвайки конвенцията обаче, няма как да се попречи на руски кораби да използват проливите, за да се върнат в базите в собствената си страна, обясни Чавушоглу.

След като Русия започна военна операция в Украйна вчера, Киев поиска от Турция да затвори проливите си за руски бойни кораби, напомня информационният сайт Дикен.

Пред в. "Хюриет" Чавушоглу потвърди за искането и посочи, че точките в Конвенцията от Монтрьо са съвсем ясни.

"До днес Турция винаги е прилагала Конвенцията от Монтрьо без колебание. Турция може да спре преминаването на бойни кораби през проливите. Но в нея има още нещо. Ако има искане от някоя от воюващите страни корабите й да се завърнат в собствените си бази, то тогава трябва да й бъде дадено разрешение", обясни министърът.

Чавушоглу посочва, че не може да се попречи на страна, която има излаз на Черно море, да се завърне в собствената си страна през Босфора и Дарданелите, ако тя отправи такова искане.

Същевременно Конвенцията от Монтрьо дава на Турция право напълно да затвори черноморските проливи в случай на война срещу нея или при положение, че се почувства заплашена от война, посочва Дикен.

Чавушоглу подчерта, че първо трябва да се установи дали конфликтът в Украйна представлява война в правен смисъл. Ако това действително бъде обявено, то тогава ще започне процесът по прилагане на конвенцията и Турция ще забрани преминаването на военни кораби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови