Турция струпва танкове на границата със Сирия

06 октомври 2012 в 18:43 2169 0

Продължава дислокацията на турски военни подразделения по границата със Сирия. Снимка: БГНЕС
Продължава дислокацията на турски военни подразделения по границата със Сирия. Снимка: БГНЕС

Продължава дислокацията на турски военни подразделения по границата със Сирия.Танкови и зенитни подразделения от 20-а механизирана бригада в Шанлъурфа бяха дислоцирани в граничната зона със Сирия, близо до община Суруч. Това съобщи в съботната си емисия радио "Гласът на Турция".

Сирийски минометен снаряд падна в събота в южната турска провинция Хатай, а турската армия отвърна на огъня. Инцидентът завърши без жертви, съобщава Анадолската агенция.

Снарядът е изстрелян от сирийската провинция Идлиб, където се водят сражения между силите на режима на Башар Асад и бунтовниците.

Турската артилерия веднага е отговорила на огъня на сирийските сили.

На турската армия е дадено разпореждане да отговаря незабавно на всяка атака, идваща откъм сирийската страна.

Днес турският всекидневник Йени Шафак пише, че "след артилерийския удар, нанесен от турските гаубици в отговор на нападението в Акчакале, администрацията в Дамаск е наредила на сирийската армия да пази дистанция от десет километра до турската граница".

Давутоглу: Турция не е обявила война на Сирия

Предоставеният на правителството мандат за провеждане на трансгранични операции не е обявяване на война. Това заяви в събота турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу.

"Мандатът не е обявяване на война", посочи министърът, но добави, че в условията на гражданската война, която сега се води в съседна Сирия, Турция трябва да е готова за всякакъв развой на събитията.

Още 524 сирийци, 16 от които ранени, пристигнаха в Турция. Броят на сирийците, пристигнали в Турция, достигна 97 000 души, съобщи в събота радио "Гласът на Турция".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!