Чакаме бежанска вълна от Сирия, камион с легла тръгна към границата

Лъчезар Вълев 04 октомври 2012 в 18:37 2805 1

Христо Григоров. Снимка: БГНЕС
Христо Григоров. Снимка: БГНЕС

 

България чака бежанска вълна от Сирия, след като турският парламент разреши на правителството в Анкара да започне военни действия срещу Дамаск.

В момента към Симеоновград пътува камион на Държавната агенция за бежанците с помощи от първа необходимост. Това съобщи пред OFFNews.bg шефът на БЧК Христо Григоров.

От агенцията са наели камион и са поискали помощ от БЧК,  с която да посрещнат първата бежанска вълна от Сирия.

"Напълнихме камиона със 150 легла, 200 комплекта чаршафи, 200 одеяла, възглавници и калъфки", каза още Григоров.

"В момента нямаме налични камиони, иначе щяхме ние да ги закараме", каза още Григоров.

"Имаме готовност да окажем и друг вид помощ, но за момента нека не избързваме, защото реално не знаем как ще се развие конфликтът. Не бива да създаваме допълнителна психоза в страната", допълни той.

"Готовността е нещо много относително. Да сме готови значи да сме разпънали лагерите и да чакаме. Ако нещата излязат извън контрол, Червеният кръст ще се ангажира, но тук е необходим сериозен финансов ресурс. Подготвени сме дотолкова, доколкото позволяват нашите възможности", каза още Григоров.

Той увери, че БЧК е готов да се включи винаги на помощ, но все пак държавата трябва да си свърши работата.

"Утре ако се поиска нещо друго, ще реагираме веднага. Трябва да сме готови на всичко, ако военният конфликт се развие", каза още Григоров.

169 сирийци са потърсили закрила у нас през 2012-а

Към момента съседните на Сирия страни вече са приютили повече от 315 000 бежанци (Ирак – около 35 000, Ливан – около 80 000, Турция – около 100 000, Йордания – около 100 000).

По неофициална информация, от началото на конфликта в Сирия (април 2011 г.) в страните членки на ЕС има около 18 800 подадени молби за закрила. По-голямата част от молбите са подадени в Германия и Швеция.

От 1 януари до 3 октомври 2012 г. 169 граждани на Сирия са потърсили закрила в България, съобщи пред OFFNews.bg Борис Чеширков от Българското представителство на ВКБООН (Върховния комисариат на ООН за бежанците).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!