Турция предупреди САЩ за разрив в отношенията заради изтребителите

OFFNews 18 юли 2019 в 16:05 2659 0

Снимка АА

Анкара призова САЩ да отменят решението си за отказа от доставките на изтребителите-бомбардировачи F-35 и за изключването на страната от програмата за производството им.

В изявление на турското външно министерство, публикувано в сайта, се настоява Вашингтон да „поправи грешката си за изключването от програмата за изтребителите, защото тази грешка може да доведе до непоправим разрив на отношенията“. Подчертано е, че изключването на Турция, която е един от основните партньори в програмата за производството на F-35, е несправедливо, а твърденията, че руските ракетни комплекси С-400 ще отслабят американските, е лишено от основания.

От ведомството посочват, че Вашингтон е игнорирал предложението на Анкара за сформиране на съвместна работна група по С-400 с участието на експерти от НАТО, което е „очевидно свидетелство за липсата на воля от страна на САЩ за доборсъвестно урегулиране на проблема“.
По-рано президентът Реджеп Ердоган определи отказа на САЩ от доставките на закупените от Анкара изтребители като грабеж. „Ако вие имате клиент и той плаща като по часовник, как можете да не предадете на този клиент стоката си? Това ес нарича грабеж“, бе заявил пред журналисти турският лидер по време на юлската си визита в Пекин. Той каза, че Турция вече е платила за изтребителите 1, 4 млрд.долара, а 4 от тях са вече доставени.
„Ние сключихме споразумение за покупката на 116 самолети F-35. И ние не сме само пазар, ние участваме в производството. Някои части се произвеждат в Турция“, каза Ердоган. Зам.-министърката на отбраната на САЩ Елън Лорд заяви преди ден на брифинг, че Вашингтон и партньорите считат, че Турция трябва да бъде отстранена от програмата за създаването на изтребителите заради доставките на руските зенитно-ракетни системи С-400. Според нея САЩ и партньорите в програмата за производството на F-35 са единни в решението си да отстранят Турция и да започне процедура по официалното й извеждане от програмата.
Вчера Белият дом припомни, че решението на Турция да придобие руските системи за противовъздушна отбрана прави участието на Анкара в програмата за F-35 невъзможно. В същото време обаче САЩ имат намерение да продължат сътрудничеството си с Турция във военната сфера.
„Приносът на Турция в НАТО и сътрудничеството й с алианса са много по-всеобхватни, отколкото въпросът за F-35. Не подценявам въпроса за руските С-400, но Турция като съюзник на НАТО е много по-важна, отколкото С-400“, казва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на ежегодната конференция по сигурността в Колорадо, САЩ, цитиран от Анадолската агенция.
Той посочва, че всяка страна самостоятелно решава какъв тип отбранителни системи да придобие, но за НАТО е важно те да работят в строго съответствие със системите на алианса. Столтенберг подчертава, че руските С-400, доставени в Анкара, няма да бъдат интегрирани в системата за противовъздушна отбрана на НАТО заради несъвместимост, а и Турция не е искала това.
„Обезпокоен съм, че Турция повече няма да участва в програмата за F-35. Страната е важен член на НАТО и нито един от съюзниците никога не е повдигал въпроса за изключването й от алианса“, казва още Столтенберг.
Русия не остана встрани от възникналото напрежение и предложи своите самолети Су-35 – многоцелеви свръхманеврени изтребители, произвеждани от компанията „Сухой“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови