Турски танкове влязоха в Сирия, удрят "Ислямска държава" (обновена)

OFFNews 24 август 2016 в 12:07 14947 4

Снимка Hurriyet

Турските танкове са преминали на сирийска територия в хода на съвместна операция на армията и водената от САЩ международна коалиция, започнала броени часове преди визитата на американския вицепрезидент Джо Байдън в Анкара, предава "Хюриет".

Операцията "Щитът на Ефрат" е насочена срещу бойци на "Ислямска държава" в Северна Сирия и района на град Джараблус.

Бойните действия са започнали в 4:00 ч. сутринта местно време с минометен и ракетен обстрел над цели в района на Джараблус. В рамките на по-малко от 2 часа са нанесени 224 удара на 63 цели.  

Малко след 8:30 ч е проправен път през границата и турските спецчасти влизат в Сирия , а след 11 ч. турските танкове преминават на чужда територия.

"Атаките, идващи от Сирия, трябва да спрат", заяви президентът Реджеп Таийп Ердоган. По думите му Сирия е причината Турция да е изложена на заплаха от страна на "Ислямска държава" и прокюрдската Партия на Демократичния съюз. 
 
По-рано турските власти дадоха указания за евакуация на жителите на граничния град Каркамъш, който бе ударен от снаряди, идващи от Сирия. 

Турският премиер Бинали йълдъръм заяви, че целта е прогонването на ИД от границата. Той добави, че бойци на Сирийската свободна армия са преминали в Сирия.Такива са забелязани в пикапи и автобуси, след преминаването на танковете, пише Би Би Си.

Опозиционните сили са превзели две села и подготвят офанзива на Джараблус. Междувременно турската армия е започнала удари и по позиции на ИД в близост до Килис.

Сирийското външно министерство заклейми действията на Анкара, определяйки ги като нарушаване на суверенитета.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12830

4

Traian Savov

24.08 2016 в 20:12

от как вси те медии в Турция станаха собственост на един човек, не им вярвам на новините, и на нито една дума тяхна, особено от турските медии...

12311

3

Gusta Roro

24.08 2016 в 13:47

"Турските танкове са преминали на сирийска територия в хода на съвместна операция на армията и водената от САЩ международна коалиция"
Казано без медийни филтри - Ердоган при подкрепата на САЩ праща въоръжени сили, които да им възстановят петролния коридор.
Т.Е. "Интереса клати феса".