Турция предложи решение за Сирия: Без Асад и кюрдска автономия

OFFNews 15 август 2016 в 14:07 3642 2

Турският премиер Бинали Йълдъръм представи план за разрешаване на петгодишния конфликт в Сирия, включващ три основни елемента и завършващ с връщането на бежанците обратно в родната им страна. 

Министър-председателят заяви, че е оптимистично настроен за намиране на решение заради променящата се външна политика на Анкара, която цели да създаде повече приятели и да намали враговете си, предава "Хюриет". По думите на Йълдъръм е време да се подобрят отношенията със Сирия , след предприетите стъпки за сближаване с Израел и Русия, а сирийският проблем ще бъде преодолян заедно с тях и регионални сили.

"Ще бъде решение, което абсолютно ще запази териториалната цялост на Сирия", каза Йълдъръм в интервю за вестник Карар. 

По думите на премиера държавна структура като партията Демократичен съюз не може дори да бъде обсъждана. Анкара отхвърля Демократичен съюз и военното й крило Отряд за защита на народа, които обявиха кюрдска федерация в Северна Сирия. Според Турция формациите са част от нелегалната Работническа партия на Кюрдистан (ПКК). Те обаче същевременно са партньори на водената от САЩ коалиция в борбата срещу "Ислямска държава".

Йълдъръм предвижда премахване на структурата на управление на Сирия, в която някоя сектарианска, етническа и регионална формация има превес над другите.

"Ще бъде сформирана именно структура, която ще елиминира основния дефект на настоящия кървава проблем в Сирия. Няма да има сектарианска структура, това означава, че президентът Башар Асад няма да е там в дългосрочен план", казва политикът. 

Третата фаза от плана Йълдъръм описва като най-важната за Турция: "След като решението бъде приложено, сирийците, които е трябвало да избягат и да потърсят убежище в страни от региона, включително Турция, ще се завърнат в страната си в рамките на плана", заяви министър-председателят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!