Турски министри подадоха оставка заради корупционен скандал

OFFNews 25 декември 2013 в 10:21 1636 1

Турският министър на икономиката Зафер Чаглаян подаде оставка.

Снимка БГНЕС/архив

Турският министър на икономиката Зафер Чаглаян подаде оставка.

Турският министър на икономиката Зафер Чаглаян и министърът на вътрешните работи Муаммер Гюлер, чиито синова са обвинени във връзка в мащабна корупционна афера, подадоха оставка днес.  

"Напускам своя пост като министър на икономиката, за да може окончателно да се изяснят нещата около тази долна операция, насочена срещу нашето правителство", изтъкна Чаглаян в кратко обръщение.

Той определи разкритията като отвратителен заговор срещу правителството на Гурция и управляващата Партия на справедливостта и развитието.

24 души, сред които синовете на министрите на икономиката и на вътрешните работи, а също така бизнесмени и генералният директор на държавната банка Халкбанк, през уикенда бяха обвинени и изпратени в предварителния арест по обвинение за финансови злоупотреби.

Полицейската операция на 17 декември разклати репутацията на кабинета, оглавяван от Реджеп Ердоган, чиято партия е на власт от 2007 г., посочва АФП. Ердоген години наред градеше образ на голям борец срещу корупцията.

Ердоган окачестви случая като "заговор", зад който стои мощна религиозна общност, целяща да дестабилизира правителството преди наближаващите местни избори през март и президентски - през юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови