Тръмп отказа да спре продажбата на оръжие за Йемен

Василена Иванова 17 април 2019 в 15:21 2588 0

Снимка Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп наложи вето на приетата от Конгреса резолюция за прекратяване на военната помощ на САЩ за водената от Саудитска Арабия война в Йемен, предаде Би Би Си. Документът - одобрен и от Сената, и от Камарата на представителите - ограничава му да изпраща войски.

Настоящото второ вето в мандата му бе очаквано, а Конгресът не успя да събере достатъчно гласове, за да го преодолее.

Според държавния глава резолюцията е "ненужен, опасен опит да отслаби моите конституционни пълномощия, застрашавайки живота на американските граждани и на смелите военнослужещи, както днес, така и в бъдеще".

Председателят на Парламента, демократът Нанси Пелоси, беше сред осъдилите президента Тръмп за този ход.

„Конфликтът в Йемен е ужасяваща хуманитарна криза, която се противопоставя на разбиранията на целия свят. Сега президентът избра цинично да се противопостави на нашите гласове и да продължи американската намеса в тази хуманитарна криза“, пише тя в Туитър.

Конгресмените се чувстват все по-неловко от близките отношения между Тръмп и Саудитска Арабия - страната с най-големите запази и най-голямата износителка на петрол в света. Много от тях го критикуват, че не заклейми Рияд за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги.

Йемен е опустошаван от конфликти повече от десетилетие. От 2004 г. в страната бушува гражданска война, която през 2015 г. прерасна в конфликт между съседни държави. Същия март бунтовническото движение Хути превзе голяма част от Западен Йемен и принуди президента Абдрабух Хади да избяга в чужбина. Хутите контролират големи територии на север, столицата Сана и важния пристанищен град Ходейда, през който пристигат хуманитарните помощи и хранителни продукти. Обезпокоени от възхода на групировката - смята се, че тя е подкрепяна от регионалната шиитска власт - Иран, Саудитска Арабия и осем други, предимно сунитски, арабски държави започнаха въздушни удари, насочени към възстановяване на правителството на Хади. От началото на войната коалицията е извършила приблизително 17 хил. въздушни удара срещу контролираните от хутите територии. САЩ подкрепиха коалицията, като ѝ предоставиха милиарди долари, оръжия и разузнавателни данни.

От всичко това страдат най-вече обикновените хора. Хуманитарната криза е страховита. Според ООН са убити най-малко 7000 цивилни и 65% от тях са загинали вследствие на въздушните удари от водената от Саудитска Арабия коалиция.

През септември трябваше да започнат мирни преговори, но до тях така и не се стигна. Бомбите отново падат, цените на хранителните продукти растат. Расте и страхът от "най-смъртоносната гладна криза от 100 години насам", както я наричат хуманитарни организации. По този начин те искат да обърнат внимание на световната общественост върху необходимостта от спешни мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови