Тръмп обяви здравната реформа на Обама за мъртва

OFFNews 05 май 2017 в 10:29 3399 2

Снимка Reuters

Камарата на представителите на САЩ прие законопроект, с който се отменя здравната реформа на бившия президент Барак Обама, която стана известна като "Обамакеър", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

След разгорещени дебати конгресмените приеха документа с 217 на 213 гласа. Против гласуваха всички демократи и двадесетина републиканци.

Двата предишни опита за отмяна на здравната реформа на Обама се провалиха, въпреки че републиканците имат мнозинство в Конгреса.

Сега дебатите се прехвърлят в Сената, където се очаква текстът да бъде значително променен в следващите седмици, тъй като в този си вид едва ли ще бъде одобрен. 

Правилото за събиране на 60 гласа в 100-членния Сенат за прекратяване на дебати позволява на демократическото малцинство да блокира приемането на текста, отбелязва ДПА.

Американският президент Доналд Тръмп обаче побърза да обяви здравната реформа на Обама за мъртва. 

"Не се заблуждавайте, това е отмяна. "Обамакеър" е на практика мъртва", обяви Тръмп след гласуването. 

Около 20 милиона американци се сдобиха със здравно осигуряване след приемането на "Обамакеър" през 2010 г. Приетият при управлението на Обама закон за здравното осигуряване в последно време получава растяща подкрепа в социологическите проучвания.

Републиканците обаче отдавна го атакуват, защото смятат, че чрез този закон се получава твърде голяма намеса на държавата в здравната област и се увеличават здравните разходи.

Отмяната на "Обамакеър" беше и едно едно от обещанията на Тръмп по време на кандидатпрезидентската кампания. 

Демократите обаче са категорично против отмяната на здравната реформа на Обама. 

"Хиляди американци ще умрат, защото няма да имат достъп до здравни грижи", обяви след днешното гласуване сенаторът Бърни Сандърс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!