Сенатът на САЩ гласува за отмяна на здравната реформа на Обама

OFFNews Последна промяна на 12 януари 2017 в 12:06 4560 1

Сенатът на САЩ прие решение за отмяна на здравната реформа на Барак Обама, станала известна като "Обамакеър".

Решението беше взето с 51 гласа "за" срещу 48 гласа против решението за започване на процедурата по отмяна на закона.  

Решението за отмяна на "Обамакеър" трябва да бъде обсъдено в Камарата на представителите, където се очаква гласуване тази седмица.

Отмяната на здравната реформа на Обама е един от главните приоритети на републиканците в Конгреса, където партията има мнозинство, както и на новоизбраният президент Доналд Тръмп.

"Обамакеър" съществува от 2010 г. и предвижда задължително да бъдат осигурявани всички американци, което поддръжниците на реформата смятат за изключително важно. 

Според противниците на реформата обаче тя е довела до увеличаване на разходите в здравеопазването и до отрицателни промени в застрахователната сфера. 

Процесът за отмяна на "Обамакеър" вероятно ще отнеме месеци, а подготвянето на закона, който ще замени реформата, още повече.

"Обамакеър" е едно от знаковите постижения на администрацията на Барак Обама. Новоизбраният президент Доналд Тръмп се обяви против реформата и обеща да я отмени. По-късно той посочи, че може да отмени част от нея и да запази друга, но засега не са ясни конкретните му планове за нейната промяна.