Топмениджър на Аерофлот е в ареста по подозрение в мошеничество

OFFNews 16 юни 2022 в 09:56 2105 0

Топмениджър на "Аерофлот" е задържан по подозрение в мошеничество. Случаят му може да е свързан с доставката на самолети Airbus A350, съобщи База в телеграм канала си.

Михаил Минаев ръководи отдела за планиране и развитие на флота на компанията. Той отговаря за всички нови самолети и това е причината за наказателното дело срещу него.

По данни на База разследващите са се интересували от договори за лизинг на самолети Airbus A350. Авиокомпанията е подписала договори за доставката им, но сроковете постоянно се отлагат. Обикновено в такива случаи клиентът получава компенсация за неспазване на сроковете, но в случая с доставката на Airbus не е имало компенсация - Минаев просто е сключил допълнителни споразумения за отлагане.

"Аерофлот" подписа четири договора за доставка на 11 самолета Airbus A350 през 2021 г. Общата сума е почти 2,9 млрд. долара. В момента авиокомпанията разполага със седем самолета от този тип, пет от които летят, а два "отлежават" в хангар.

Михаил Минаев е в следствения арест, след като Хорошевският съд го задържа под стража за два месеца. Топмениджърът е обвинен в измама в особено големи размери. Ако бъде признат за виновен, Минаев е заплашен от до 10 г. затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови