Ципрас: Ще има сделка с кредиторите 48 часа след референдума

OFFNews 02 юли 2015 в 22:01 3286 42

Сделката с кредиторите ще е факт 48 часа след референдума. Това заяви пред телевизия ANT1 гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Опашките пред банкоматите и пенсионери, чакащи с часове за пенсиите си, са унизителни. За тази ситуация са виновни партньорите ни от еврозоната, които принудиха Европейската централна банка да замрази жизнено важното за банковата система подпомагане.

Ципрас обаче е убеден, че банките ще отворят врати веднага след постигането на споразумение.

Междувременно председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви, че доверието му към правителството на Гърция е достигнало абсолютното дъно и се надява премиерът Алексис Ципрас да подаде оставка след референдума в неделя.

Ако на референдума гърците одобрят програмата, предложена от кредиторите, и съответно оставането в еврозоната, е логично Ципрас да подаде оставка и да се стигне до нови избори, смята Шулц.

Според него времето между оставката на правителството на СИРИЗА и провеждането на нови избори трябва да бъде запълнено от експертно правителство, за да продължат преговорите.

Ако това експертно правителство постигне разумно споразумение с кредиторите, с времето на СИРИЗА е свършено, а гърците ще имат нов шанс, категоричен е Шулц.

Ципрас е непредвидим и манипулира народа си по начин, който е почти демагогски, коментира той.

В същото време Международният валутен фонд изчисли от каква сума се нуждае Гърция, за да се стабилизира финансово.

Според МВФ страната се нуждае от 50 млрд. евро през следващите три години, в това число 36 млрд. евро от кредиторите си.

Сред основните нужди на Гърция е и кредиторите да увеличат падежа на спасителните заеми от предходните 20 години на 40 години.

Освен това в нов доклад за финансовите нужди на Гърция МВФ намали перспективите за растеж на икономиката на Гърция от 2,5% - направена през април, на 0%. Прогнозата обаче е направена преди прекъсването на преговорите с кредиторите, уточняват от МВФ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!