Вътрешните министри от Европа не се разбраха за квотите, Германия затегна границите

OFFNews 15 септември 2015 в 08:48 4623 7

Вътрешните министри от Европа не се разбраха за квотите

Министрите от ЕС са се договорили за разпределението на само 34 хиляди мигранти от Италия и Гърция от общо 120 хил.

Това съобщи министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн след извънредната среща на министрите от вътрешните работи от ЕС.

„На 20 юли ние не можахме да се споразумеем за окончателно число (за разпределение на квотите в ЕС). Днес ние се договорихме за разпределението на около 34 хиляди души“, заявил е Аселборн.

По думите му ЕС очаква от страните членки да поемат нови ангажименти по прием на бежанци най-късно в края на ноември или началото на декември.

В същото време вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер потвърди на пресконференция, че страната въвежда отново граничен контрол с Австрия. Страната спира всички влакове и разполага 2100 полицаи на границата, които ще извършват проверки.

Брюксел отложи за следващия месец решението за задължителни бежански квоти, след като някои от държавите, сред които Чехия, Словакия и Унгария, изложиха възраженията си по предложените национални квоти за приемане на бежанци. 

Правителствата доброволно приеха само 40 хиляди души от Италия и Гърция, но италианският вътрешен министър Анджелино Алфано изрази оптимизъм, че ще има сделка и за останалите:

Има широко съгласие. Самият факт, че политическият елит на Европа реши да премести 160 хиляди души от няколко малки страни е без прецедент.

Към момента доброволната квота на България остава непроменена – Рим и Атина ще ни изпратят 450 души. Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова не даде изявления за медиите след срещата късно снощи, съобщава БНР. 

Твърдо против принудителните квоти бяха страните от Вишеградската четворка, но също Латвия, а министърът на Литва изобщо не дойде. Държавният секретар Полша Пьотр Стаханчик заяви:

Не можем да приемем идеята за автоматично разпределяне на тези хора. Това бе единственият проблем.

Френско-германският тандем настояваше за ясни ангажименти от всяко правителство и Бернар Казньов от Франция изрази съвместното недоволство заедно германския му колега Томас Де Мезиер:

Европа не е меню по избор. Солидарността не се дели. Трябва всички да са на необходимата висота и да поемат отговорност.

Единомислия имаше само по мерките за спиране на мигрантите през границите и връщането на онези, които не отговарят на условията за бежански статут.

Даде се разрешение на европейските военни кораби да преследват и конфискуват лодки на трафиканти в Средиземно море, а Балканските страни-кандидатки за членство влизат в списък от сигурни държави без право на бежански статут за техните граждани. Изключение е Турция, заради „ситуацията с кюрдите“, много от които имат турски паспорти и искат политическо убежище в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!